Više od 2.000 lekara potpisalo zahteve, inicijativi se pridružili prosvetari, advokati, umetnici, NVO...

Više od 2.000 zdravstvenih radnika potpisalo je imenom i prezimenom inicijativu "Ujedinjeni protiv kovida", u kojoj su medicinari okupljeni sa zahtevom da se formira novi krizni štab za upravljanje kovid krizom, sprovede istraga o zataškavanju podataka o obolelima i daju objašnjenja koja se tiču baze podataka o virusu korona.
Više od 2.000 lekara potpisalo zahteve, inicijativi se pridružili prosvetari, advokati, umetnici, NVO...
Foto: Pixabay
Na spisku se, u ovom trenutku, nalazi 2.012 zdravstvenih radnika širom Srbije, raznih specijalizacija i oblasti medicine.
 
Lekare su u zahtevima podržale i druge struke i organizacije. Prosvetni radnici podržali su medicinare proglasom u kojem, kako kažu, osuđuju svaki pokušaj nipodaštavanja i medijske hajke na medicinske radnike koji se već mesecima na prvoj liniji bore da sačuvaju živote.
 
"Mi, čiji je poziv da obrazovanjem mladih ljudi stvaramo budućnost ove zemlje, razvijajući njihov duh i intelekt kojima će jednog dana graditi Srbiju, moramo podići svoj glas i podržati medicinske radnike u njihovoj borbi za istinu i slobodu!", navodi se u pozivu prosvetnih radnika za podršku lekarima i zaposlenima u zdravstvu.
 
Na spisku podrške lekarima trenutno se nalazi 500 prosvetnih radnika, od učiteljica do univerzitetskih profesora.
 
Podršku organizovano pružaju i zaposleni u kulturi i umetnici.
 
"Gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sprovode tabloidi i naci-frekvencije pokušavajući da osujete legitimnu borbu stvarne Elite Srbije za Istinu, Čast i Slobodu!", navodi se u pozivu zaposlenih u kulturi, čiji spisak broji 314 imena i prezimena.
 
Svoju podršku daju i advokati, kojih u ovom trenutku ima 81 na spisku.
 
Podršku inicijativi lekara pružili su i YUCOM, RERI, CRTA i MASA (Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti).
 
 
"Biti stručan podrazumeva i biti odgovoran kako prema svojoj profesiji, tako i prema građanima. Promene u zdravstvu ne mogu doći bez angažovanih i solidarnih lekara. Ovim putem se solidarišemo sa onima koji nose teret epidemije na svojim plećima, sa pravom ukazujući na propuste i stanje u zdravstvu, te osuđujemo kampanju koju protiv njih vode predstavnici vlasti", navodi se u inicijativi MASE, koja poziva koleginice i kolege sa univerziteta i instituta u Srbiji i dijaspori da potpišu peticiju podrške lekarima.
 
"Zahtevamo od organa javnih vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika. Lekari, potpisnici inicijative Ujedinjeni protiv kovida postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice. Najoštrije osuđujemo nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis", navodi CRTA, nakon javnog omalovažavanja potpisnika inicijative od strane članova kriznog štaba Vlade, kao i funkcionera poput ministra zdravlja Zlatibora Lončara.
  • Zidar

    29.07.2020 11:25
    Zidar
    Jel mogu i ja da se potpišem na taj spisak. Jest da nisam medicinar nego zidar ali kad mogu umetnici, valda mogu i ja. Kad mogu psihijatri, lekari opšte prakkse, ko zna koji i kakvi doktori, pisci, advokati, što ne bi i ja zidar. Taman se svi isto razumemo u Kovid i epidemiologiju i virusologiju. da ne kažem, onako zidarski: Kao Katica u kriv k......
  • @

    29.07.2020 07:26
    Zabrinuta24.07.2020 • 22:48
    Podatke o nestalim Srbima na Kosovu imaju Ujedinjene nacije i oni su u nadležnosti da rešavaju to pitanje, a Nataša Kandić samo ima organizaciju koja je objavila određene podatke i to je to.
    Tokom protesta prognanih Srba sa Kosova i Metohije 2003. godine, ošamarila je sedamdesetogodišnjaka koji je stajao u protestu traživši istinu o nestalom sinu i taj šamar smo svi videli!
  • Novosadjanka

    27.07.2020 19:22
    Covid 19
    Stara dobra izreka "kol'ko me placadu nako i radim".Kada bi lekari imali dobre plate, ne bi napustali Srbiju. Zabraniti rad u privatnim ordinacijama onih koji su zaposleni u drzavnim ustanovama. A pare Srbija moze obezbediti vrlo lako. Politicar ne moze da bude profesija. Poslanici nemaju plate vec samo dnevnicu za dane kada se odrzava Skupstina i ako su prisutni,naravno. Sada se svaka susa bavi politikom, starlete, sloseri, muzicari, slikari...Svaka njima cast ali svakako nisu za politiku. Politikom treba da se bave istoricari, sociolozi,politikolozi. Zato su se skolovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija