Epidemiolog Janković: Moguće uvođenje obaveze nošenja maski na otvorenom

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da se kraj epidemije virusa korona ne očekuje ove jeseni, dodajući da od svih nas zavisi koliko će sve trajati.
Epidemiolog Janković: Moguće uvođenje obaveze nošenja maski na otvorenom
Foto: 021
Janković je za RTS rekao da modeli koji se prave kažu da za nekoliko nedelja korona može da se razbukti ukoliko se ne budemo pridržavali mera. Od građana, kaže, zavisi koliki će biti porast.
 
"Za ovu jesen ne možemo očekivati kraj epidemije, ali moramo da se štitimo šta god da radimo", naveo je Janković i dodao da će, ukoliko dođe do ubrzanog prenošenja virusa među ljudima, biti uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom.
 
Janković je naveo da su brojke za sada relativno povoljne, ali ne ohrabruje što ih pojedini građani shvataju kao preterano dobre, pa se ne štite.
 
"Svaki nezaštićeni kontakt među ljudima je faktor rizika i zato maska ima svoj puni značaj", dodaje član Kriznog štaba.
 
Prema njegovim rečima, virus može da nestane ako imamo vakcinu, ali sve to zahteva vreme.
  • Neupucena

    07.10.2020 08:22
    Logika
    Na otvorenom nosimo maske, a u restoranu skidamo jer je razmak dovoljan?!
  • Marija

    06.10.2020 15:01
    Neće biti da je tako
    @Jovan

    Tajland ima tako dobar rezultat zato što je tamo izglasan zakon koji dozvoljava praćenje mobilnih telefona u cilju brzog ulaženja u trag kontaktima zaraženih (a u kojem će cilju posle toga biti korišćeno, to ćemo tek videti). A maske su nosili i pre korone, i to zbog zagađenja, pošto to ima smisla, za razliku od nošenja maski kao zaštite od virusa, što je besmislica, jer virus prolazi kroz hiruršku masku. Na ovaj vaš argument može se odgovoriti veoma lako: pogledajte zemlje u kojima nošenje maske nije obavezno nigde (na primer Švedsku), i zemlje u kojima je obavezno i na otvorenom (na primer, Francusku), pa uporedite njihove rezultate. Na to se nema šta dodati.
  • Poslušnik

    05.10.2020 17:32
    slobodarima
    Nisam uspeo da dokučim ništa o koroni. Možda je stvarno opaka a kriju to od nas, možda nije ništa opasnija od gripe nego samo pokušavaju da nas pripreme za novi poredak u kome ćemo biti samo poslušnici. Ako su hteli ovo poslednje, dovoljno je bilo da nam svake sedmice isključe vodu na dva dana. Ne znam za ostale, ali ja nemam bunar nego zavisim od vodovoda; hranu ne proizvodim nego se snabdevam na tržnicama; nemam ni peć ni ognjište a ni drva da bi se ogrejao; čak ni smeća ne mogu da se sam rešim. Jadibedus. Šta ću? Odzvanja mi u ušima mrska komanda iz vojske: masku - STAVI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija