Hrana bezbednija od 11. juna?
Ta obaveza se ne odnosi samo na primarne proizvođače hrane u Srbiji.
HAC CP je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point, što u prevodu znači analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke.
Hasap sistem podrazumeva funkcionisanje i poslovanje u skladu sa principima dobre higijensko-proizvođačke prakse, kao načina za obezbeđenje sigurnog i bezbednog proizvoda.
Zakon o bezbednosti hrane je donet 2009. godine i obavezuje sve učesnike u lancu proizvodnje, prerade i prometa hrane u Srbiji da od 11. juna 2011. godine uspostave, ali ne i da sertifikuju hasap sistem.
Za neuvođenje hasap sistema predviđene su kazne - pokretanje postupaka za privredni prestup za pravna lica, mere zabrane obavljanja delatnosti za privredna društva, dok je za preduzetnike predviđeno pokretanje postupka za prekršaj.
Komentari 1
neo
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar