"Ugostiteljski objekti, naročito oni u kojima se služe hrana i piće, a posebno gde svira živa muzika su dokazano veoma povoljno okruženje za brzo prenošenje virusa SARS-CoV2. Ovaj dokument sadrži preporuke osnovnih mera koje su neophodne u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom kako bi se postiglo maksimalno sprečavanje rasejavanja novog virusa korona kada objekti rade", navodi se u dokumentu koji su objavili Ujedinjeni protiv kovida.
Njihov paket mera podeljen je na nekoliko poglavlja u kojima se navode ciljevi, način primene, lična odgovornost, opšte mere prevencije...
Specifične mere za ugostiteljske objekte koji se predlažu su sledeće:
-
Potrebno je da svi ugostiteljski objekti u kojima ima sedećih mesta rade isključivo na rezervacije telefonom ili preko interneta (takođe moguće i na ulazu ako ima mesta) pri čemu je potrebno uraditi "brzu proveru zdravstvenog stanja", registrovati podatke za kontakt i dodeliti fiksno sedeće mesto, što važi i za zatvorene i otvorene prostorije
-
Rezervacije treba ravnomerno rasporediti tokom dana i na određeni period, definišući vreme početka i završetka
-
Mora se unapred znati koliko zaposlenih je prisutno tokom smene ili radnog dana i evidentirati ko je bio na poslu i kada
-
Raditi u fiksnim timovima što je više moguće. Ako bude manje promena u osoblju, postojaće manji rizik od prenošenja novog virusa korona u slučaju asimptomatskih ili presimptomatskih zaposlenih
-
Ako je moguće, obezbedite različita vrata za ulaz i izlaz
-
Obezbediti pult za prijem gostiju na samom ulazu gde će gosti biti dočekani od strane zaposlenog radi popunjavanja podataka i dezinfekcije ruku sredstvom sa 70 odsto alkohola koje ugostitelj obezbedi
-
Ugostitelji su dužni da ograniče korišćenje ugostiteljskih objekata samo na fiksna sedeća mesta (visoko ili nisko sedenje)
-
Broj osoba za jednim stolom treba da bude najviše četiri ako su iz različitih domaćinstava i bez ograničenja ako su iz istog domaćinstva
-
Potrebno je obezbediti najmanje četiri kvadratna metra (4m2) po osobi, odnosno limitirati broj gostiju na broj jednak površini prostorije podeljen sa četiri
-
Izbegavati posluživanje po principu "švedskog stola", ali ukoliko se koristi ovakav način posluživanja, potrebno je obezbediti rukavice za jednokratnu upotrebu (od poliuretana) pored svakog komada zajedničkog escajga (hvataljke, kutlače, kašike, viljuške i sl.)
-
Ako je moguće obezbediti elektronske menije preko sajta ili QR coda na svakom stolu.
-
Temeljno očistiti stolove, stolice i menije svaki put nakon što gosti napuste objekat.
-
Limitirati pušačke zone na prostor na otvorenom.
-
Gostima zabraniti pristup privatnim prostorijama, kuhinjama ili prostorijama za osoblje.
-
Obučiti i nadgledati zaposlene u praćenju poštovanja mera i preporuka.
-
Gostima i osoblju koji se ne pridržavaju preporuka uskratiti boravak u objektu.
-
Svaki zaposleni mora svakog dana da izvrši tzv. "brzu proveru zdravstvenog stanja" pre početka smene (dokument za preuzimanje obezbeđen je uz ovaj paket).
-
Gosti moraju da obave istu proveru pre ulaska u objekat (unapred pri rezervaciji i/ili na samom ulazu). Ako je odgovor na bilo koje od pitanja potvrdan, ta osoba mora ostati kod kuće ili joj ne dozvoliti ulazak u objekat.
-
Ako osoba ima zdravstvenih problema, poput simptoma prehlade, curenja iz nosa, kijanja, upale grla, kašlja, otežanog disanja, povišene temperature i/ili nagli gubitak mirisa ili ukusa, ta osoba mora ostati kod kuće
-
Ako neko od zaposlenih razvije simptome tokom dana, treba odmah da ode kući
Ceo dokument možete da pročitate na OVOM LINKU.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 30
boyan
Ns
Cela istina je u rečenici koju sam negde pročitao: "Balkan nije geografska regija već psihičko stanje". Pitam se da li ovi koji "baš hoće u kafanu jer tu se jedino opuštaju" znaju nekoga da je zaražen? Čini mi se da ne. Evo ja poznajem 14 ljudi koji su se zarazili u poslednjih mesec dana. Do tada nisam poznavao nikoga. Sedmorica mojih poznanika su se zarazili na privatnoj proslavi gde ih je bilo 10. Dvojica su na respiratoru, 34 i 35 godina imaju... Ostalih sedmoro koje poznajem su zaraženi u provodu u tim kafićima i noćnim klubovima.
Sada se opuštaju u bolnici ili u kućnom karantinu.
Mislite o tome! Ovo zlo se mora preseći ili nema kraja. Kada već država kalkuliše nemojmo mi, uzdržimo se zbog svoje budućnosti.
zongler
Ma mogu kafići da rade i non-stop. Ja se pitam ko (normalan) ide u te kafiće, u ovoj situaciji.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar