Obavezan HACCP standard
U Srbiji je počeo u potpunosti da se primenjuje Zakon o bezbednosti hrane, te će započeti inspekcijski nadzor nad primenom njegovih odredbi.
Po tom zakonu, svi objekti koji se bave proizvodnjom i preradom hrane bili su u obavezi da uvedu HACCP standard. Ministarstvo poljoprivrede i trgovine objavilo je početkom ove sedmice da objekti za promet hrane na malo nisu obavezni da uvode taj standard, već moraju da se pridržavaju strogih propisa o higijeni.
Veterinarska inspekcija, kako je rečeno, u toku kontrola upoznavaće trgovce na koji način da sprovode samokontrole kako bi bili sigurni da je hrana koju stavljaju u promet bezbedna. Uvođenjem HACCP sistema, kako je rečeno, uspostaviće se poverenje u proizvođače i proizvode, ali i povećati konkurentnost na domaćem i na inostranom tržištu.
HACCP sistem je sedamdesetih godina postao priznat kao međunarodni standard za proizvodnju bezbedne hrane. Svetske zdravstvena organizacija (SZO) usvojila ga je kao najefikasnije sredstvo za kontrolu bolesti izazvanih hranom. U zemljama Evropske unije je obavezan.
Komentari 1
nstehnol
Hazard Analysis and Critical Control Points
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar