Povrće u Srbiji ispravno
Potrošači u Srbiji nemaju nikakav razlog za strah od konzumiranja svih vrsta povrća, uključujući i krastavac, jer je ono kvalitetno, zdravstveno bezbedno i apsolutno sigurno za upotrebu, izjavio je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Žarko Ilin.
Povrće koje se proizvodi u Srbiji je bez ostataka pesticida i teških metala, a prilikom njegove berbe vodi se računa o higijeni, naglasio je Ilin, dodajući da je ešerihija koli (EHEC) "bolest prljavih ruku". "Ne može ešerihija koli u bilo koji plod doći korenovim sistemom ili unutar biljke, već samo dodirom ruke sa spoljašnje strane i to nekog ko je bio u kontaktu sa goveđim i konjskim stajnjakom ili izmetom", rekao je Ilin.
Profesor je ponovo podsetio na važnost prevencije i preduzimanja adekvatnih higijenskih mera prilikom proizvodnje, pripremanja i konzumiranja hrane, jer se ešerihija koli prljavim rukama može preneti na povrće, voće, meso ili bilo koju drugu vrstu hrane. Ministarstvo poljoprivrede prošle sedmice je saopštilo da su rezultati vanrednih kontrola pokazali da u krastavcima na domaćem tržištu nema prisustva bakterije ešerihije koli i da su svi uzorci ispravni i bezbedni za upotrebu.
Komentari 1
Fuzz
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar