Istraživanje: U Srbiji više od polovine građana za to da gej parovi imaju veća prava

Podrška istopolnim zajednicama u Srbiji je 26 odsto, ali kada se prava koja treba da budu regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima raščlane, podrška se kreće između 59 i 73 odsto, pokazuje istraživanje Civil rajt difendersa, koje je objavio Beograd prajd.
Istraživanje: U Srbiji više od polovine građana za to da gej parovi imaju veća prava
Foto: Pixabay
Istraživanje je obavljeno od 27. novembra do 21. decembra 2020. godine, a učestvovalo je 1.005 ispitanika iz Srbije i 6.284 sa Zapadnog Balkana.
 
Istraživanje pokazuje da 80 odsto građana smatra da bi LGBTI osobe trebalo da imaju bar neka prava za koja se predviđa da će biti regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima.
 
Pravo da se partneri posećuju u bolnici ili zatvoru podržava 73 odsto građana, zdravstveno osiguravanje na osnovu partnerovog osiguranja podržava 60 odsto, nasleđivanje imovine partnera 59 odsto, nasleđivanje penzije 58 odsto, da partneri budu tretirani kao porodica u slučaju smrti ili bolesti podržava 59 odsto, dok usvajanje dece podržava 23 odsto.
 
U gotovo svim pravima koja predviđa taj zakon, među onima koji više podržavaju su mladi od 18 do 29 godina i fakultetski obrazovani ispitanici iz Beograda i Vojvodine.
 
Ističe se da se stav prema skoro svim pitanjima u vezi sa LGBTI zajednicom u Srbiji znatno poboljšao u prethodnih pet godina, a istraživanje pokazuje da je homofobija ipak i dalje prisutna u mnogim sferama drtuštva, jer 57 odsto ispitanika veruje da je homoseksualnost bolest.
 
Više od dve trećine ispitanika smatra da treba dozvoliti održavanje mirnih povorki ponosa u Beogradu.
 
Kada se pogledaju podaci za Zapadni Balkan, najviše podrške ostvarivanju makar nekih prava koja se regulišu zakonom o istopolnim partnerstvima je u Crnoj Gori 84 odsto, zatim u Srbiji 80 odsto, u Severnoj Makedoniji 79 odsto, u Bosni i Hercegovini 74 odsto, na Kosovu 69 odsto, a najmanje u Albaniji - 60 odsto.
  • @Novosadjanka

    05.04.2021 13:38
    Jesi ti svestan sta si napisao (la)? Mislis da je stetno po dete da se da na usvajanje gej paru, pa zato "dajte im bolesnu decu, zdravu ne..."
    Sta su bolesna deca za tebe? Ono kao "bacite bolesnu decu negde kad vec ne sluze nicemu, mozda u neko sirotiste, mozda na kontejener, ili evo, kad vec oce, nek ih uzmu gejevi i zakljucaju zajedno sa sobom u svoja 4 zida..." Bukvalno si to napisao.
    Ovaj tvoj, najuzasniji komentar do sada, dovoljno govori kakva je mentalna i moralna kanalizacija u glavama homofoba.
  • Komifo

    05.04.2021 11:23
    @Jovo

    A kako si dobio tih 7 miliona, tako što si uračunao i sve Bosance? Baš ste se vi raskomotili sa brigom naših briga...
  • 4 zida

    05.04.2021 09:12
    Nemam ništa protiv onih koji su Protiv i žele da drugima uskrate prava koja sami uživaju i uzimaju zdravo za gotovo.
    Ali nek te svoje stavove i stil života zadrže za sebe i u svoja 4 zida.

    Takođe, da se za svakog od njih iskopa neka osobina koja ih svrstava u već neku manjinu pa da idemo na Referendum da njima ukidamo osnovna ljudska prava.

    Ovo Će biti usvojeno.
    Referenduma Neće biti.
    Vama se Neće promeniti život.

    Gledajte svoja posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.