Slučaj "Palma": Ko optužuje, ko ćuti i ko menja "ploču"

Od kada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pre sedam dana javno optužila narodnog poslanika i predsednika stranke Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palmu za podvođenje devojaka, među kojima su i maloletnice, ova tema dominantna je u domaćim medijima.
Slučaj "Palma": Ko optužuje, ko ćuti i ko menja "ploču"
Foto: 021.rs
Nekadašnji Arkanov saradnik, i čovek čiji se politički počeci vezuju upravo za stranku Sabor srpskog jedinstva, čiji je Ražnatović bio predsednik, na različitim funkcijama kako u jagodinskoj, tako i republičkoj vlasti nalazi se već više od 20 godina.
 
Iako je već nekoliko puta privlačio pažnju javnosti i izazivao šaljive komentare nesmotrenim izjavama poput onih da mu od muzičara samo Šopen i Betoven nisu svirali jer je bio mali, ovoga puta našao se u centru pažnje zbog optužbi da je učestvovao u podvođenju devojaka i maloletnica.
 
Kako je Tepić navela, ovi slučajevi gotovo su svakodnevnica u "privatnom gradu" Dragana Markovića - Jagodini, te je u više navrata potvrdila kako postoje svedoci koji mogu pomoći u dolaženju do sudskog epiloga ovog procesa. 
 
Izjava čoveka koji se predstavio kao svedok podvođenja u Jagodini, a koji navodi da je Marković nag u sobi čekao devojčice od 15, 16 godina, kako iz opozicije smatraju, bila bi dovoljna da bilo koja vlada na svetu padne.
 
Palma otkriva identitet svedoka i prelazi u kontranapad
 
Iako je čovek koji je dao svoj iskaz o umešanosti Palme u podvođenje u Jagodini, prilikom davanja istog izrazio želju da ostane anoniman, što je bilo u potpunosti jasno iz snimka u kojem su mu prikriveni lice i izmenjena boja glasa, Dragan Marković Palma zajedno sa svojim saradnicima odlučio je da razotkrije identitet ovog čoveka.
 
Ubrzo po završetku same konferencije za štampu na kojoj su iznesene optužbe na račun Markovića, mediji bliski vlasti objavili su da je otkriven identitet svedoka, te da je reč o bliskom saradniku Marinike Tepić i članu SSP-a. Do ovih otkrića Palma i mediji došli su pomoću džempera i sata koje je ovaj "svedok" nosio tokom snimanja videa, a koje isti nosi i na nekim drugim fotografijama gde se nalazi u blizini predsednika SSP-a Dragana Đilasa.
 
Kako je potom Palma naglasio, odbacujući navode da je učestvovao u podvođenju, "neko će morati u zatvor", a kako kaže to će biti Tepić kojoj je već pripisao "prugasto odelo".
 
"Ono što je danas izgovorila gospođa, koja je glasnogovornica Dragana Đilasa su najgnusnije laži koje sam ikada čuo. To da ta gospođa laže, kao što sam nedavno rekao nije ništa novo, to je već postala svakodnevnica. Jedino što je tačno što je rekla je to da će neko zbog svega ovoga morati u zatvor, a to će biti Đilasova glasnogovornica, autor laži koje je danas izgovorila", rekao je Marković.
 
On je ovom prilikom dodao da iza svega stoji Dragan Đilas koji pomoću "lažnog svedoka" pokušava da pokrene aferu koja će prikriti sve svoje krađe.
 
Ministarka za društveni dijalog ne odgovara na pitanja
 
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić odbila je da prokomentariše izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić o podvođenju maloletnica na žurke u Jagodini u kojima je Palma označen kao jedan od učesnika.
 
Čomić nije želela da komentariše navode o podvođenju žena, devojaka i devojčica u Jagodini i to na pitanje novinara koje je usledilo upravo posle konferencije o pravima žena "Dijalogom do rodne ravnopravnosti i društvene kohezije" na kojoj je ministarka učestvovala.
 
 
Ministarka je tokom konferencije istakla da je važno da društvo shvati da su žene "ljudska bića, a ne teritorija koju treba gaziti ili predmet koji treba posedovati", ali kada je bilo reči o podvođenju svaki komentar Gordane Čomić je izostao.
 
Palmin kontranapad sa 393 "spontano" organizovane žene
 
Osnovnom javnom tužilaštvu u Jagodini krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić podnele su 393 žene, saopštio je grad Jagodina.
 
Kako je navedeno, žene koje su podnele prijavu zaposlene su u javnom sektoru u tom gradu. U prijavi se navodi da je Tepić tužena zbog dela "izazivanja panike i nereda".
 
Između ostalog, krivičnu prijavu predala je pomoćnica gradonačelnika Jagodine Marija Jovanović. Tom prilikom Jovanović je istakla kako je prijava podneta zato što je u sredstvima informisanja na "najogavniji i najstrašniji mogući način uvredila sve žene Jagodine".
 
Marinika Tepić ovim povodom istakla je da su tužbe koje su žene podnele protiv nje veoma slične načinu na koji se i Milutin Jeličić Jutka branio u opštini Brus.
 
Ljudi iz vlasti navode da je afera "podvođenje" prikupljanje političkih poena
 
Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić odbacuje navode da se nalazio na nekoj od žurki gde se podvođenje događalo, te tvrdi da je pod policijskom pratnjom od 2008, te i da bi njegovo prisustvo na nekoj takvoj žurci moralo biti zabeleženo.
 
"Ja sam od 2008. godine sa Draganom Markovićem Palmom u koaliciji i stotinu puta sam s njim bio na raznim prigodama, jer on organizuje veliki broj događaja. Maloletnice su bile prisutne samo u kulturnim manifestacijama pred hiljadama ljudi", istakao je Dačić.
 
On je dodao i da je taj slučaj "svakako" politički motivisan i da njime treba da se bave nadležne državne institucije.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je sve koji su bili na ovakvim događajima, ukoliko su se oni zaista dogodili, da se obrate tužilaštvu i daju svoj iskaz. Tom prilikom predsednik je rekao i da Palma ima pravo na to da se brani, ali se zapitao šta će sa njim biti ukoliko se utvrdi da ovo nije istina.
 
"Ukoliko je ovo istina osećao bih ne najgori prezir, već mnogo više toga prema njemu, a samo pitam ko će da mu vrati život ako to nije istina", rekao je Vučić.
 
Ministarka rudarstva i energetike i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović napisala je u autorskom tekstu da nasilje nad ženama ne bi trebalo da bude nešto na čemu će političke stranke prikupljati poene, te i kako ova Vlada ne bi trebalo da padne za nešto što se dešavalo za vreme kada su na vlasti bili "sadašnji drugovi gospođe Tepić".
 
"Umesto istinske brige o žrtvama, mi danas imamo političku aferu. Prikupljanje bilo kakvih političkih poena na temi nasilja nad ženama urušava ulogu žrtava o kojima, iskreno verujem, svi zajedno moramo da vodimo računa. Svako nasilje nad ženama mora da se rešava u okviru institucija", istakla je Mihajlović.
 
Slučaj premešten u Kraljevo zbog Markovićevog uticaja u Jagodini
 
Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je da za postupanje u predmetu povodom navoda Marinike Tepić protiv Dragana Markovća Palme, ovlasti, umesto tužilaštva u Jagodini, tužilaštvo u Kraljevu. Ova odluka donesena je po predlogu za supstituciju Višeg javnog tužilaštva u Jagodini.
 
U saopštenju Apelacionog javnog tužilaštva u Kragujevcu precizira se da je to tužilaštvo, "po predlogu za supstituciju Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, u predmetu tog tužilaštva koji je formiran u vezi saopštenja potpredsjednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić sa konferencije za štampu od 19. aprila, danas, iz stvarnih razloga, donelo odluku o supstituciji, kojom je ovlastilo Više javno tužilaštvo u Kraljevu da postupa u tom predmetu".
 
Supstitucija nadležnosti podrazumeva izmeštanje nadležnosti i to znači da će ovaj predmet, koji je pokrenut u Jagodini, dalje voditi tužilaštvo u Kraljevu.
 
Palma "preti" koalicionim partnerima
 
Shvativši da bi ova afera mogla da se završi loše po njega, te i da koalicioni partneri nisu toliko voljni da stanu u njegovu odbranu, već da sve, barem načelno, prepuštaju sudskim organima, Palma je od momenta kada su iznete optužbe skoro svakog dana gost na televizijskim emisijama gde se brani od ovih navoda Marinike Tepić, ali i šalje određene poruke svojim saradnicima i koalicionim partnerima.
 
Osim što se brani napadajući Tepić i Đilasa, on je naveo da zna mnogo toga, kao na primer ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba.
 
"Ja mnogo više znam o njima i ovih dana samo time sam se bavio, ko je bio u kolima kada je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj osobi kad je nastradala jedna osoba, i neću sad ovde da otkrivam mnogo. I ovo nije ako ti mene plašiš – ja ću da otkrijem za tebe", upozorio je Marković.
 
Odmah posle ove Palmine izjave javnost je istu počela da povezuje sa pogibijom Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi Doljevac, kada je vozač automobila funkcionera SNS-a Zorana Babića skrivio saobraćajnu nesreću, a u opoziciji tvrde da je sam Babić bio za volanom.
 
Rašković Ivić: Italijanske diplomate pričale o podvođenju u Jagodini
 
Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da i ona ima određena saznanja o podvođenju žena u Jagodini.
 
Kako je navela, 2011. godine pred kraj njenog mandata ambasadora u Rimu, saznala je da je Marković pozvao grupu Italijana, među kojima su bili i počasni konzul, profesor Roberto Veraldi, gradonačelnik Peskare i nekoliko poslovnih ljudi, kako bi se upoznali sa mogućnostima investiranja. 
 
Tom prilikom je Marković, tvrdi Rašković Ivić, upitao prisutne da li su izabrali neku od oskudno odevenih plesačica koje su se nalazile na događaju koji je on organizovao, a na kojem je bio prisutan i Ivica Dačić.
 
"Radi se o intelektualcima, ozbiljnim i oženjenim ljudima, moralno i intelektualno na svom mestu. Tu je bio prisustan i Dačić. Profesor je rekao da su došle neke plesačice vrlo oskudno obučene, bez gaćica. One su plesale, Palma mu je prišao i upitao: Koju si izabrao? On mu je rekao da nije zainteresovan", prepričava Rašković Ivić svedočenje italijanskog profesora.
 
Tvrdi i da je Palmina reakcija na to bila da je profesor homoseksualac i da neće sa njim da ima posla. 
 
Kako dodaje, "on je ipak profesoru poslao golišavu devojku, koja ga je čekala na jastuku u sobi. Profesor je zamolio da napusti sobu. Sutradan Palma nije hteo da sedi pored počasnog konzula, odnosno profesora. Rekao je da ne može da sedi pored homoseksualca.

Mića Megatrend optužio Palmu, pa odlučio da bude svedok u odbrani
 
Osnivač Megatrenda Mića Jovanović izjavio je da bio na proslavi Dragana Markovića Palme i da je prisustvovao sceni kada je "podvodio devojke između 18 i 20 godina državnim i opštinskim funcionerima iz redova SPS i Jedinstvene Srbije". 
 
"Garantujem svojim životom da su se te stvari zaista događale", rekao je Jovanović.
 
Ova garancija se izgleda pokazala bezvrednom, jer je svega nekoliko dana kasnije porekao sve što je rekao, pa se čak i dobrovoljno prijavio da bude svedok odbrane na suđenju Markoviću.
 
"Moram da se korigujem, bio sam stvarno ljut, ako će gospodin Palma da prihvati moje drugarsko izvinjenje… Ja se javno izvinjavam, malo sam preterao. Jesu tu bile devojke i žene, ali nije bilo podvođenja, niti bilo čega lascivnog. Ja se dobrovoljno, javno prijavljujem da ja budem svedok odbrane na suđenju gospodinu Palmi", poručio je Jovanović.
 
Igor Jurić: Ako mi se nešto desi znajte da nisam sam sebi naudio
 
Igor Jurić iz fondacije "Tijana Jurić" je pre gotovo godinu dana izjavio da ima informacije o tome da je jedan političar iz samog vrha vlasti takođe pedofil, ali kako bi zaštitio žrtvu nije želeo da kaže o kome je zapravo reč.
 
 
Jurić je u "Utisku nedelje" rekao da se ne plaši, jer sve radi iz iskrenih i čistih motiva, ali ukoliko mu se nešto desi želi da obavesti javnost o tome da je dobrog zdravlja i da neće sam sebi nauditi.
 
"Ja se apsolutno ne plašim, samo želim da se zna da ništa nažao sebi neću učiniti i ako dođe do nečega da znate samo da Igor to nije namerno uradio jer će možda neki tabloidi pisati da je baš nekom pričao da želi da se ubije. Samo želim da se zna da Igor Jurić nema nijednu suicidnu misao i da nikada neće učiniti nešto sebi nažao zato što nije kukavica", zaključio je Jurić. 
 
Tepić dala iskaz u Jagodini
 
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić danas je u Policijskoj upravi Jagodina dala iskaz u vezi sa navodima o podvođenju maloletnica u Jagodini, za šta je optužila Dragana Markovića Palmu.
 
 
Ispred zgrade policije, Tepić je dočekala grupa od oko 200 građana i opozicionih aktivista koji su joj pružili podršku. Okupljeni građani nosili su parole: "Ženama se veruje", "Vaša moć veća je od moćnika", "Vaš reč je vaša snaga".
 
Tepić je u jagodinskoj policiji izjavila da će se, onog momenta kada tužilac obezbedi zaštitu svedoka, odazvati sa identitetima najmanje sedam osoba koja žele da pod tim uslovima svedoče protiv Dragana Markovića Palme. 
 
"Danas sam jagodinskoj policiji opisala sva saznanja do kojih sam neposredno došla, opisala sam sva saznanja najmamnje sedam lica koja žele da budu među ljudima koji će učestvovati u dokazivanju ove sramote za celu našu Srbiju. Među njima su svedoci i žrtve", izjavila je Tepić.
  • Pirge

    29.04.2021 12:54
    Vrhunski
    Svaaaka cast za tekst
  • @braco

    27.04.2021 10:20
    samo napred braco
    inace nam trebate kao voda u kolenu
  • kolega

    27.04.2021 08:37
    Sta je po zakoniku o kriv.postupku taj koji “ima svedoke” ali “nece da kazu ko su dok se njegovim svedocima ne obezbedi zastita” !?
    Kako se zove ta institucija ?
    Javni tribun ?

    Pitam za Mariniku i tig nekog Gajica advokata experta za Mariniku ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f