Poskupljuje hleb "Sava", ali samo u pojedinim delovima Srbije

Pola kilograma osnovne vrste belog hleba, koji je nekada bio poznat pod imenom "Sava", u Nišu i centralnoj Srbiji koštaće pet do deset dinara više nego sada, odnosno od 35 do 40 dinara.
Poskupljuje hleb "Sava", ali samo u pojedinim delovima Srbije
Foto: 021.rs
Zvanična odluka o tome biće doneta krajem maja.
 
U ovim delovima naše zemlje vekna je znatno jeftinija i tom korekcijom cene se samo usklađuju, odnosno podiže se njihova donja granica, dok gornja ostaje ista na nivou Srbije. To je neophodno kako bi se sačuvala industrija, jer je poskupela proizvodnja.
 
Ovo u razgovoru, za "Novosti", kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.
 
"U Nišu i centralnoj Srbiji osnovna vrsta belog hleba košta od 30 do 35 dinara, a nakon korekcije biće od 35 do 40 dinara. U Beogradu i Vojvodini neće se ništa menjati, jer je tu već cena od 35 do 45 dinara, i to su okviri u kojima će se kretati na nivou cele zemlje", rekao je Pralica.
 
On ističe da Srbija i dalje ima najjeftiniji hleb u regionu. Vekna u našoj zemlji košta isto kao i pre dve godine, kada je Vlada ukinula uredbu o njegovoj obaveznoj proizvodnji i ograničenoj ceni. Tada je bilo propisano da pola kilograma hleba, od brašna tipa 500, maksimalno može da se prodaje za 46 dinara.
 
Objašnjavajući razloge zbog kojih je u Nišu i centralnoj Srbiji jeftinija vekna, Pralica navodi da u tim delovima naše zemlje ima mnogo industrijskih proizvođača koji se na taj način međusobno takmiče za dominaciju na tržištu.
 
"Oni snabdevaju markete i spuste cenu osnovne vrste hleba, kako bi im prihvatili ostalu robu na kojoj ostvaruju veliku zaradu, kao što su peciva, specijalne vrste upakovanog hleba i slični proizvodi koji su skuplji. Ali sada ne mogu da izdrže više tako niske cene", navodi Pralica. 
 
Njegov kolega, predsednik Unije pekara grada Niša, Bratislav Vukadinović, 27. maja sastaće se sa industrijskim proizvođačima kada će zvanično biti definisane cene. Vukadinović ističe da sve skuplja proizvodnja stvara probleme i dovodi u pitanje opstanak industrije.
 
"Svi činioci koji idu u hleb imaju više cene. Poskupeli su električna energija za idustrijsko pekarstvo, naftni derivati, odnosno biodizel koji koriste vozila za prevoz hleba. Osim toga, više cene imaju i so, kvasac i brašno. Moramo sačuvati ovu industriju koja pravi najjeftiniji hleb", kaže Vukadinović.
  • Nikola

    25.05.2021 10:40
    Ni ne znam da postoji ovaj hleb.. vec dugo 'obican beli' placam po 50, a u jednoj 'evropskoj' pekari i po 60 dinara, al' aljde, uvek je vruc :)
  • Нс бој

    25.05.2021 10:12
    Јефтинији је хлеб у Немачкој.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija