Ugostitelji u novom problemu - nema radnika

Prethodna godina bila je užasna za ugostitelje ne samo u Srbiji, već čitavom svetu, zbog pandemije koronavirusa koja ih je uglavnom držala zatvorenim.
Ugostitelji u novom problemu - nema radnika
Foto: 021.rs
Međutim, kako piše Nova.rs, srpski ugostitelji sada se suočavaju sa još jednim velikim problemom, a to je nemogućnost pronalaska radne snage.
 
Krizni štab preporučio je Vladi Srbije u ponedeljak nove mere, koja je ona usvojila, a koji se tiču ugostitelja u Srbiji. Nakon mnogo meseci, ugostiteljski objekti u Srbiji ponovo će raditi u zatvorenim prostorima do jedan ujutru, a na otvorenom, odnosno u baštama - neograničeno. Merama je dozvoljena i živa muzika u svim objektama. Ovo znači da će domaći ugostitelji raditi u nešto drugačijem režimu nego ranije.
 
Međutim, ovo je do izražaja dovelo jedan drugi problem, a to je nedostatak radnika za ugostiteljske objekte.
 
Naime, mnogi su upravo zbog te krize bili prinuđeni da pronađu nove poslove i da se prekvalifikuju, a sada dolazi i još period leta, kada mnogi radnici u ugostiteljstvu idu u inostranstvo na sezonske poslove na primorju.
 
Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, ističe za Nova.rs da je gotovo nemoguće naći konobara, barmena, a tek kuvara. On tvrdi da su oglasi puni njegovih kolega koji pokušavaju da nađu osoblje.
 
"Oglasi su puni kolega koji pokušavaju da nađu osoblje i to je zaista veliki i nažalost nerešiv problem ove sezone", tvrdi Relić za Nova.rs.
 
Upitan šta može da se očekuje od predstojeće letnje sezone, kada uglavnom mnogi radnici u ugostiteljstvu idu da rade sezonske poslove na primorju, Relić ocenjuje da je celo ugostiteljstvo u Srbiji trenutno na, kako tvrdi, kolenima.
 
"Situacija je dramatična, popuštanje mera je zakasnilo kada su klubovi u pitanju, ali džaba priča jer Kriznom štabu su za koronu izgleda samo klubovi krivi, dakle oni koji nisu radili ovih 15 meseci pandemije. Neverovatno, zar ne", upitao je Relić.
 
On je komentarisao i najnovije mere Kriznog štaba o ugostiteljskim objektima, navodeći da su one same po sebi okej, s obzirom kroz šta su, kako kaže, prošli. On isto tako izražava bojazan da su one po "starom lošem običaju konfuzno i nejasno prezentovane".
 
"Garantujem vam da pola kolega nije shvatilo da muzika ne može da se emituje posle jesan sat ujutru, jer u svim obraćanjima ide priča kako bašte mogu da rade do jutra. Pa samo je mene 20 kolega zvalo da pita šta su zapravo mere. U to ime nadam se da će komunalci davati opomene pre kažnjavanja", poručuje Relić.
 
On podseća da ugostitelji nisu radili od marta 2020. godine, da će u junu i julu Beograd biti prazan i da je ova godina još problem jer nema dovoljno turista.
 
"Ostaje septembar za 'čupanja' i onda svi da se molimo da se ova pošast neće vratiti. Naravno da su za nas ove mere došle kasno, ali šta mi imamo od te priče? Dobra strana je što se život vraća i što je dozvoljena muzika. Di-džejevi i bendovi, ja stvarno ne znam kako su ti ljudi izgurali ovih godinu dana. Ključno za nas je da se ne prolongira isplata dogovorene pomoći klubovima u iznosu od 12 odsto prometa iz referentnog perioda", kaže Relić.
 
Konsultant Nenad Belinčević kaže da će se nedostatak radne snage sigurno osećati u ugostiteljstvu, ali i hotelijerstvu. Ističe da je pandemija korona virusa ostavila velike posledice i da su tokom pandemije ljudi masovno odlazili u taksiste, vozače, građevinarstvo.
 
"Veliki broj njih se nije vratio", kaže Belinčević i dodaje da poslednja tri meseca veliki broj ljudi odlazi u inostranstvo na rad.
 
Među destinacije gde odlaze naši radnici su uglavnom zemlje regiona. Kako kaže mnogo kadrova nam odvlači Slovenija, koja, kako kaže konsultant, ima problem sa starom radnom snagom, a naši radnici su im poželjni. Naši radnici u ugostiteljstvu isto tako najviše odlaze i u Crnu Goru i Hrvatsku.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Zoran

    25.06.2021 04:03
    Sve sami naucnici i filozofi..
    90% vas sto komentarisete ovde nemate blage veze za ugostiteljstvom i vodjenjem jednog kafea,restorana...
    Vecina je na drzavnim jaslama i ne vidi svoje fiktivne doprinise koje satro drzava uplacuje samoj sebi..
    U celoj Srbiji sem u
    Beogradu prodajne cene robe u lokalu u odnosu na troskove tog lokala su nerealno niske, roba u nabavci je preskupa zbog akciza pre svega, cena tekucih komunalija za ugostitelja je industrijska cena, na taj famozni minimalac od 30000 preduzetnik placa 17500 drzavi preko za sta i to su opipljive zive pare, a posla nema, vecinu ugostiteljskih objekata je unistila pandemija, a i dalje su ugostitelji najomrzenija vrsta preduzetnika...
    Treba svako da proba sta znaci biti mali preduzetnik u ovoj zemlji pa onda tek da sudi drugima,nocna mora je to i za gazdu i za radnike ali zahvaljujuci sistemu nametima,akcizama,
    inspekcijskim haracima i td..surova istina.
  • Stole

    21.06.2021 23:39
    Kuknjava
    Ne znam ni jednog poštenog konobara. Ja sam o njima stekao sledeće iskustvo -Mala mi je plata u Nemačkoj konobar zaradjuje 10000 el, mala mi je plata u bg je dnevnica 80e, mala mi je plata kod Djure je veći bakšiš, mala mi je plata moram da sklonim piće sa stola, mala mi je plata ubijam se od posla, a gazda vozi mercedesa....ok je ukrasti od gosta - više mu naplatiti, ok je ukrasti od vlasnika prodavati svoje piće, kafu...
  • Gradsko dete

    21.06.2021 19:09
    @Marija M
    Očigledno, draga provincijalko, ni ti ne znaš šta sve podrazumeva posao konobara, pa ti iskreno želim da se oprobaš u njemu, petak ili subota uveče u centru grada, ne tvog sela, recimo neki od lokala u Laze Telečkog, Zmaj Jovinoj ili Modene. Pa nam se javi sa utiscima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija