Veselinović: Nelegalne auto-trke kao ulični terorizam, za to treba trajno oduzimati vozilo

Ilegalne auto-trke su ulični terorizam i takvim vozačima treba oduzeti vozilo, smatra penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu Milomir Veselinović, stručnjak za saobraćaj.
Veselinović: Nelegalne auto-trke kao ulični terorizam, za to treba trajno oduzimati vozilo
Foto: Pixabay
"Automobil se može definisati i kao opasna stvar. Ako neko koristi opasnu stvar i ugrožava živote, onda mu tu stvar treba oduzeti, kao pištolj", kaže za "Politiku" Veselinović.
 
On objašnjava da je automobil opasan jer u kretanju ima kinetičku energiju koja ne može da nestane. Ta energija mora da se pretvori ili u trag kočenja ili u nezgodu sa žrtvama, dodaje profesor.
 
"Svima treba da bude jasno da se ilegalne ulične auto-trke ne mogu sankcionisati kao prekršaj. Onima koji to rade treba oduzeti automobil i preduzeti druge mere kao što su zabrana upravljanja vozilom i nadzor nad tim, a ako ponove delo, treba im trajno oduzeti vozilo", smatra Veselinović.
 
Ako ovo ne uradimo, zaključuje profesor, samo navikavamo njihovu publiku (građane) da su učesnici ilegalnih auto-trka samo neki nestašni momci i devojke koji se "igraju" adrenalinom, a time što im se dive lokalni građani, ti momci dobijaju potvrdu da je to što rade - legalno i popularno.
 
Podsetimo da je jedna takva trka organizovana 22. juna uveče u novopazarskom naselju Selakovac, a publika je snimila događaj koji je ubrzo osvanuo na društvenim mrežama. 
 
Policija je našla i privela organizatore. Protiv dvojice muškaraca od 36 i 30 godina iz Novog Pazara podnete su prekršajne prijave zbog nasilničke vožnje. Njih dvojica su se takmičili u naseljenom mestu gde je ograničenje 50 kilometara na čas. Jedan je vozio "mercedes", a drugi "audi". Prekršajni sud u Novom Pazaru osudio ih je novčanom kaznom od po 140.000 dinara i zabranom upravljanja motornim vozilom devet meseci. U komentarima na ovu vest, građani su saglasni da su ovo blage kazne.
  • Vozac

    28.06.2021 15:52
    @TRT
    Hah, volim generalizovanje, hvala Vam. Ja sam davno prestao da idem na Miseluk, ali razumem ih velik deo zivota sam proveo tamo.

    Lepo je sto me niko nije razumeo. Ako grad ima razumevanja za recimo vlasnike pasa(nemam nista protiv istih), pa napravi parkove za pse, skejt park ili u krajnjem slucaju i obican teren za kosarku, zasto ne bi imao razumevanja pa napravio trkacku stazu? I to je sport.

    A policija vrlo dobro zna ko dolazi na Miseluk i cime. Ne diraju nikoga iz prostog razloga sto ako pocnu, celokupna masa ce preci u grad na ulice. A sad se gradi bolnica gore, pa vi razmislite kako ce se to zavrsiti.

    I da, molim da se ne zaboravi (a cesto se ni ne pomene), momci i devojke "sa Miseluka", trkači, pozeri, divljaci, ubice na tockovima ili kako god hocete da ih nazovete, su u poslednjih par godina skupili puno, stvarno puno para u humanitarne svrhe za lecenje nase i vase dece. Razmislite kada ste vi pomogli nekome.

    Sportski pozdrav
  • Vladan

    28.06.2021 14:07
    @bOOt

    Skini nam tablice!
  • Ns

    28.06.2021 13:54
    Tatini sinovi našmrkani u mečkama jurcaju gradom. Dajte nekolicini po 5 godina robije i smiriće se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f