Sastanak istraživača domova za decu i ministarstva: Jedino rešenje je zatvoriti takve ustanove

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom se odazvala pozivu ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević za održavanje sastanka u vezi sa nalazima u izveštaju Zaboravljena deca Srbije.
Sastanak istraživača domova za decu i ministarstva: Jedino rešenje je zatvoriti takve ustanove
Foto: Pexels
Ministarstvo je reagovalo nakon objave publikacije u kojoj su poražavajući rezultati istraživanja: deca bez roditelja, s mentalnim smetnjama, ceo život provedu u domovima bez osnovnih uslova za život, puštena da umru, bez pristupa neophodnih lekarskim uslugama, a devojčice i devojke su prisilno stavljene na kontracepciju, uz mogućnost da stupe u "partnerske odnose".
 
Ipak, reakcija ministarstva je bila krajnje licemerna - umesto da nadležni najave detaljne inspekcije na terenu, negirali su rezultate iskusnih istraživača.
 
"Razgovor je bio konstruktivan, pojašnjeni su detalji u vezi sa istraživanjem i nalazima i diskutovalo se o konkretnim koracima koje je potrebno preduzeti da bi se položaj dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji unapredio, što podrazumeva uključivanje i drugih važnih aktera poput Ministarstva zdravlja, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Predstavnice MDRI-S su istakle da slučajevi zlostavljanja i zanemarivanja u ustanovama socijalne zaštite nisu proizvod namernog lošeg postupanja zaposlenih, već situaciona i sistemska stvar. Dok god deca budu odrastala bez ljubavi, nege i individualne pažnje koje je moguće obezbediti samo u okviru porodice ona će biti izložena nečovečnom postupanju i zlostavljanju koje je proizvod institucionalne kulture i sistema skladištenja dece u institucijama", poručuju u Inicijativi za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.
 
MDRI-S navodi da je jedino rešenje za ovu situaciju zatvaranje ovih institucija uz nesmetan pristup obrazovanju za svu decu, pružanje zdravstvene zaštite bez diskriminacije i obezbeđivanje materijalne i svake druge podrške biološkoj porodici. 
 
"Za decu gde postoji opravdan razlog za izdvajanje iz biološke porodice neophodno je obezbediti urgentni smeštaj u srodničku ili hraniteljsku porodicu uz odgovarajuću pripremu ovih porodica da adekvatno odgovore na potrebe za dodatnom podrškom kod dece sa smetnjama u razvoju. Ukoliko se navedeni preduslovi ispune, MDRI-S je spremna da ustupi svoju ekspertizu i nastavi sa zajedničkim obilaženjem ustanova socijalne zaštite sa predstavnicima nadležnog ministarstva, kako bi se obezbedilo redovno praćenje situacije sa stanovišta ljudskih prava i kvaliteta života dece i odraslih osoba u ovim ustanovama tokom sprovođenja procesa deinstitucionalizacije", zaključuju u MDRI.
 
Podsetimo, rezultate istraživanja je na detaljan način prvi preneo 021.rs, nakon reakcije grupe nevladinih organizacija. Potom je reagovalo ministarstvo, a ovom temom su potom počeli da se bave nacionalni mediji.
 
Sve sumorne, poražavajuće detalje ovog istraživanja saznajte OVDE, a šta o istraživanju kaže jedna od žena koja se u situaciju uverila svojim očima čitajte OVDE.
  • Hahahohohuhu

    02.07.2021 08:56
    @
    Ostavljaju ljudi i zdravu decu iz kojekakvih razloga. Mnoga od dece s posebnim potrebama su 100% invalidi, ne vide, ne govore, ne umeju da gutaju hranu a nekada ni vodu, grče se, ispuštaju krike, koriste pelene celog života. Da takva deca ne bi provela svoj verovatno vrlo kratak život u bolovima, potrebna im je stalna terapija, kojekakve masaže, čujem da to kod privatnika košta 1500-2000€ za tri nedelje. Pritom, to dete je biljka i s njim nemate gotovo nikakvu interakciju sem uslovni refleks za hranom. Ne komentarišite stvari o kojima pojma nemate jer tako možete povrediti mnoge ljude koji fizički ili zbog nemanja sredstava nisu bili u stanju da brinu o takvoj deci, pa su bili prinuđeni da se od njih odvoje, a to verujte nije nimalo lako! Znam, jer imam komšinicu u ulazu koja više ne može ni da digne dete da ga okupa jer je i sama bolesna i jer su je svi ostavili!
  • Novosađanka

    01.07.2021 22:17
    Tuga
    Kakvi su to roditelji koji ostave decu u takvim ustanovama???
    Bili su svesni i upućeni u kompletno stanje!!!
    Prosila bih ali ih nebi dala nikom!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.