Sindikati zabrinuti: Izmenama zakona ukida se stalni radni odnos u hotelima i restoranima

Usvajanjem nove verzije Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima za dve-tri godine nestaće stalni radni odnos u hotelima i restoranima.
Sindikati zabrinuti: Izmenama zakona ukida se stalni radni odnos u hotelima i restoranima
Foto: Pixabay
Nova verzija Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima čiji sastavni deo, osim postojeće poljoprivrede, treba da postanu i ugostiteljstvo, turizam, kreativna industrija i građevinarstvo, uveliko se radi, ali i dalje nije poznato kada će biti spremna za javnu raspravu. 
 
Dok u Udruženju hotelijera i restoratera Hores podsećaju da će novi zakon biti dobro rešenje za sektor ugostiteljstva, sindikati veruju da bi se na taj način domaći i strani radnici stavili u još nesigurniji položaj i veću zavisnost od volje poslodavca, i to baš u sektorima u kojima se odavno posao ne obavlja sezonski, a to su rad u ugostiteljstvu, turizmu i građevinarstvu.
 
Dragan Cvetković, predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, naglašava za Politiku da je novi zakon potpuno nepotreban, jer u postojećem Zakonu o radu već ima odredaba koje sve to regulišu potpuno legalno.
 
"Sezonsko zapošljavanje ima smisla samo u poljoprivredi i delimično u građevinarstvu, a u ugostiteljstvu nikako. Zato insistiramo na postojanju i definisanju pisanog ugovora o angažovanju radnika po osnovu ovog zakona, sa pečatom i potpisom poslodavca. Jer, jedino takav ugovor može zaposlenom da garantuje zaštitu i ostvarenje prava kako na radu, tako i u drugim propisima", izričit je Cvetković.
 
Ako nova verzija mora tako da bude usvojena, dodaje on, onda neka zakon važi samo za strane radnike, a ne i za srpske.
 
"Baš pre nekoliko dana sam u Ministarstvu rada to ponovio, kao i da se zalažemo za pisan ugovor između radnika i poslodavca. Jer, bojim se da će, usvajanjem ovog zakona, za dve-tri godine nestati stalni radni odnos u ugostiteljstvu. Radnicima će se stalno produžavati rad na određeno, biće povremeno angažovani, što je još jedan dokaz da su odredbe na strani vlasnika hotela i restorana, a ne na strani zaposlenih", napominje Cvetković.
 
U Horesu navode da bezmalo polovina od ukupne radne snage u hotelijerstvu radi u sivoj zoni.
 
"Kada bi svi oni bili obuhvaćeni novim zakonom o sezonskom angažovanju onda bi bili registrovani, imali bi socijalno osiguranje, tako da ne vidimo ništa sporno u donošenju zakona", smatra Georgi Genov, predsednik Horesa.
 
U Inicijativi za ekonomska i socijalna prava – A11 koja takođe pomno prati dešavanja na ovom polju rada podvlače da ukoliko nova verzija zakona bude usvojena, baviće se samo ubiranjem poreza i doprinosa, pri čemu sam položaj zaposlenih neće biti poboljšan.
 
Prema podacima iz NALED-ove analize proširenja sistema pojednostavljenog angažovanja radnika na privremenim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu je, inače, pre proglašenja pandemije, bilo zaposleno više od 105.000 radnika.
  • Mile rent-a mozak

    12.09.2021 13:16
    S obzirom na činjenicu da je većina hotela u vlasništvu kriminalaca, najbolje bi bilo da čuvena institucija, zvana, Nacionalna služba za zapošljavanje, izvrši doobuku ili izda sertifikat o dualnom obrazovanju robijašima, ili u novoj normalnosti, nepravično osuđenim ubicama, silovateljima, pedofilima, i pozajmljivačima državnog novca. Ne verujem da će sindikalac da se prihvati ajncera.
  • Bojan

    12.09.2021 12:21
    @G pen

    A šta su ti ti "limancani" i zašto ti izazivaju toliko komplekse?
  • G pen

    12.09.2021 08:36
    Cutite jos uvek? Gde su oni borci za prava kafedjija od nedavno? Hajde face. Nacija mamlaza, najvaznije vam je parce pice i grickanje kasicice t.j. foliranje. Dobar je onaj rumunski transparent ,,Nismo vam mi srbi''. Svi sto cutite da obavestim da ce doci i po vas. Cak i po vas advokate zbog fiskalnog racuna. Hocete primer? Limancani su cutali dok se rusio ostatak Novog Sada, setili se tek kada su dosli pod njihove prozore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija