Ne pijemo reciklirano mleko jer za to nema uslova

U Srbiji nema slučajeva recikliranja mleka, tačnije vraćanja mleka kojem je istekao rok trajanja na ponovnu pasterizaciju, kaže za 021 direktor republičke Uprave za veterinu Zoran Mićović.
U Srbiji nema slučajeva recikliranja mleka, tačnije vraćanja mleka kojem je istekao rok trajanja na ponovnu pasterizaciju, kaže za 021 direktor republičke Uprave za veterinu Zoran Mićović. Prema njegovim rečima, informacija da se u pojedinim zemljama u regionu mleko kojem je istekao rok trajanja zagreva na 190 stepeni pa se ponovo vraća na tržište nije primenjiva za Srbiju, jer ne postoji linija za pasterizaciju na toj temperaturi.

"U pitanju je dezinformacija, niti je dozvoljeno, niti se to radi, jer u našoj zemlji uopšte i ne postoje mašine koje recikliraju mleko", kaže direktor Uprave za veterinu.

Mićović navodi da glasine da brojevi na donjem delu tetrapaka označavaju koliko je puta mleko vraćano na prokuvavanje takođe nisu tačne. Prema njegovim rečima, ti brojevi i tačkice su oznake proizvođača ambalaže i nemaju nikakve veze sa sadržajem tetrapaka.

"Proizvođač koji pravi ambalažu ima svoju šifru kojom označava tetrapak, a onda tu ambalažu šalje u mlekaru, gde ona dobija novo obeležje koje se odnosi samo na proizvod koji se nalazi unutra. Ti brojevi, crtice ili tačkice nemaju nikakve veze sa kvalitetom mleka i iza toga odgovorno stojim", kaže Mićović za 021.

Proces pasterizacije podrazumeva zagrevanje mleka na 72-75 stepena Celzijusa 15-20 sekundi posle čega sledi hlađenje i ponovno zagrevanje u više navrata. Prilikom UHT obrade, mleko se izlaže kratkom, intenzivnom zagrevanju na temperaturama od 135 do 140 stepeni Celzijusa, kako bi sprečili zagađenje proizvoda mikroorganizmima iz vazduha. Krajnji rezultat je proizvod koji se može čuvati oko šest meseci bez hlađenja. (M.Sovilj)

  • 29.08.2011 11:38
    Pretpostavljam da je to za tačkice na ambalaži (radi se o markerima koji zapravo služe u procesu štampe i sastavljanja) poteklo od terorističke organizacije Ekološki pokret.
  • mobutu

    29.08.2011 10:46
    E pa samo nam jos to treba. E to ti je kapitalizam nista ne bacaju samo da nam uzmu pare a nase zdravlje ko ga j***.. Samo cekam kad ce kravlju balegu poceti ta nam pakuju kao dezert.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija