Kakve su žene za volanom - šta pokazuje statistika, a šta praksa

Iako vlada mišljenje da su žene oprezniji vozači od muškaraca, sve ih je više za volanom u alkoholisanom stanju ili pod uticajem narkotika, naročito u noćnim satima.
Kakve su žene za volanom - šta pokazuje statistika, a šta praksa
Foto: Pixabay
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da se, ako se pogleda statistika, može videti da je tek svaka 14. žrtva u saobraćaju žena za volanom.
"Žene su generalno mnogo savesniji i bezbedniji vozači, međutim primećeno je da nije retkost u poslednje vreme da se za volanom zatiču pripadnice lepšeg pola sa alkoholom u krvi ili čak i pod dejstvom narkotika", naveo je Okanović.
Prema njegovim rečima, vozači velikih i skupih automobila koriste činjenicu da ostali vozači zaziru od njih, pa na to nisu imune ni žene, međutim nije to samo njihova specifičnost da se bahate u skupim automobilima.
 
"Ja mislim da nisu svi u luksuznim automobilima bahati, već oni lakše upadaju u oko. Međutim, žene jesu i savesniji i bezbedniji vozači", podvukao je Okanović.
 
Govoreći o ženskoj psihologiji za volanom, istakao je da muškarci voze bahato da bi se dokazali, dok žene imaju svoj cilj i zato voze bahato. Često se dešava, ističe, da na pešačkom prelazu majkama sa detetom pre stane muškarac nego žena u kolima.
 
"Imamo primere bahatog ponašanja i kod jednih i kod drugih, ali žene su svakako savesnije", napomenuo je Okanović.
  • Silver

    21.02.2022 15:45
    nije vise rec dali zene ili muskarci upravljaju vozilom vec odakle su i koji im dao dozvolu i vozilo i koji ih ucio da voze vozilo...
    table ZR najgori na putovima od 2 trake obavezno drze levu stranu i max. brzina 60 km jednom sam jedva obisao jedno ZR isao je 70 napatio sam se uzas ....i zato oduzeti ZR vozila i pitanje dali su u stanju da upravljaju kocijama ....
  • Madir

    20.02.2022 21:51
    Kad god vidim prezime Okanović uhvatim se za vozačku da proverim da je nisu retroaktivno ukinuli a mene stavili na probni režim od 7 do 23 sata i 90% brzine, iako vozim već 26 godina.
  • Js

    20.02.2022 21:31
    Glupost
    Vecu nisam procitala. Sta je to vozač? Vozač bicikla, voznja klizaca na ledu, voznja skija, voznja je spretnost onoga ko ima vise sati vožnje, onoga ko ima volan svaki dan. Zene i muskarci...vecita trka ko je bolji u nečemu. Strasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija