Zbog ekstremističkog spota na kosovskim televizijama podneta krivična prijava

Na kosovskim televizijama i društvenim mrežama emitovan je sporan spot na albanskom jeziku, čiji je autor biznismen Burim Piraj.

U spotu devojčica u supermarketu udara tatu po ruci kad sa rafa krene da uzme srpski proizvod, a na pitanje zašto ga udara, odgovara: "Zar nam baka nije rekla da ne kupujemo srpske proizvode, hoćeš sve da nas potruješ? Zar nisu Abetari pobili celu porodicu i sada je ostala sama?".

Otac zastaje, ali zastaju i ostali kupci. Zagledaju srpske proizvode koje drže u rukama i korpe sa njima bacaju na pod, sve sa suzama u očima.
Na kraju spota se vidi logo autora, uz poruka Besa Besi (Besa Besë) i na albanskom “Ne kupujmo srpske proizvode", a sadrži i prekrižen deo "860" – bar koda Jugoslavije.
 
Inače, "Besa Besë" su reči od ranije poznate albanske pesme u kojoj se peva o želji da se za Kosovo da život i da su Albanci simbol slobode, piše KoSSev.
 
Sam spot je objavljen i na portalima i društvenim mrežama albanskih medija Ekonomia Online i Telegrafi.
 
Spot sa prevodom možete pogledati ovde.
 
Zbog ovog spota lider građanske inicijative “Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice podneo je nadležnim kosovskim institucijama krivičnu prijavu.
 
Arsenijević za Danas kaže da je pre dva dana podneo krivičnu prijavu kako bi preko policije i regulatornih tela na Kosovu uticao što pre da se sramni spot ukloni sa društvenih mreža jer smatra da raspiruje mržnju i netrpeljivost, a Srbe, ne samo one na Kosovu i Metohiji, predstavlja kao trovače i ubice.
 
“To može imati veoma ozbiljne posledice, s obzirom da je osetljiv politički trenutak ne samo u svetu, već i na Balkanu“, kaže Arsenijević.
 
"Spot je problematičan i zbog upotrebe dece u političke svrhe, ali i zbog 'otvaranja starih rana'“, navodi Arsenijević.
 
Smatra da su ovakvi ekstremistički narativi i spotovi kamen spoticanja za normalan suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, a motivi su raspirivanje mržnje prema Srbima i da čak i ovakav krhki odnos Srba i Albanaca dodatno uruši.
 
“Zamislite kako se oseća Srbin, okružen svojim komšijama Albancima, gde je propagandom iz reklame jasno upućen prst u njega kao Srbina trovača?“, kaže lider Srpskog opstanka.
 
Od institucija očekuje da zajedno reaguju kako bi spot skinuo sa društvenih mreža i prekinulo se njegovo emitovanje.
 
On navodi i da Pejim i dalje širi mržnju na svom profilu, te da je uz vest o krivičnoj prijavi protiv njega na svom profilu Piraj na albanskom napisao: “Ne samo da ubijaju, nego im nije teško da se hvale kad ubijaju. Srbi su podneli tužbu protiv Piraja! Srpski proizvodi se, nažalost, još prodaju na Kosovu“.
 
Sama Fejsbuk grupa koja je potpisana na kraju spota, a na kojoj je spot pušten “Ne kupujte srpske proizvode“, broji 55 hiljada članova.
 
KoSSev piše da postoji i zasebna instagram stranica sa likom devojčice iz spota, navodno sa njenim imenom i brojnim video zapisima u različitim situacijama u kojima ona nastupa. Poslednji video zapis na toj stranici je upravo ovaj video spot, objavljen pre četiri dana.
 
Na bojkot srpskih proizvoda u prošlosti je u više navrata kroz kampanje pozivalo Samoopredeljenje, pre svega dok su bili opozicioni pokret. Posebno se u široj javnosti u regionu pamte scene više prevrtanja kamiona sa robom iz Srbije 2016. godine.
  • Sremac

    20.03.2022 10:19
    Isti smo.
  • Vlaja

    20.03.2022 09:56
    @ Baja
    Trepča radi,Beograd se gradi!!! Ima još nas,starijh koji pamtimo,eksploatisanje tog naroda u svakom smislu,sta god ko mislio?!!!
  • Veoma

    19.03.2022 23:35
    bolesno
    Ali posle svvih strahota i obostranih stradanja mozda nije neocekivano! Sa druge strane, prosle su dve decenije i narodi bi trebalo da zaboravljaju!
    Medjutim, ovom bolescinom se sve pocinjalo!Jos smo bili zajedno, jos smo bili SFRJ, Srbi su sa tim startovali! Sa veoma organizovanom propagandom protiv kupovine slovenackih proizvoda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija