Suspendovana predsednica suda u Kosovskoj Mitrovici nakon što je bila kod Vučića

Sudski savet Kosova odlučio je da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Liljanu Stevanović.
Suspendovana predsednica suda u Kosovskoj Mitrovici nakon što je bila kod Vučića
Foto: Pixabay

Stevanović je suspendovana nakon što je prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno iz Sudskog saveta, odluka o suspenziji je doneta na inicijativu predsednika vrhovnog suda Kosova Envera Pecija, koji je nadležan za sve predsednike sudova.

"Savet je nastavio sastanak sa dve zatvorene tačke za razmatranje obaveštenja AGJ.br.93/2022 predsednika Osnovnog suda u Mitrovici i formiranje istražnog veća za disciplinski slučaj br. AD/KJK/07 /2022/GJTHPR-AD/GJTHPR.nr.12/2022, u kom slučaju je odlučio da suspenduje predsednika Osnovnog suda u Mitrovici, L.S, do sledeće odluke", stoji u obaveštenju suda.
Sudski savet Kosova reagovao je u sredu nakon izveštaja da je Stevanović prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
Reakcija SSK usledila je nakon sto je ministarka pravde Albulena Hadžiju na konferenciji za novinare pozvala SSK da preduzme mere prema predsednici Osnovnog suda u Mitrovici.
 
Prema članu 7, Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, utvrđeno je da ako se dokaže da su sudije ili tužioci učinili disciplinske prekršaje, mogu im se izreći disciplinske mere - nejavna pismena opomena, javna pismena opomena, opomena, privremeno smanjenje plate do pedeset odsto u trajanju do jedne godine, privremeni ili trajni premeštaj u drugi nižestepeni sud ili tužilastvo ili težu meru, predlog za razrešenje.
Kancelarija: Smena predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici politički revanšizam Kurtija 
 
Odluka vlasti u Prištini da smene predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović zato što je prisustvovala sastanku Srba sa Kosova i Metohije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu predstavlja skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam, ocenio je danas direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 
On je naveo da je tom odlukom "Aljbin Kurti zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba" i da je "pokazao da na čelnim mestima u institucijama koja pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta".
 
"Ljiljana Stevanović je prihvatila da obavlja posao predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici zato što ju je Srbija pozvala i zamolila, a ne na svoju ruku", naveo je Petković a prenela kancelarija.
 
Dodao je da Kurtijevi potezi "direktno destabilišu situaciju ne terenu i ugrožavaju teško stečeni mir i pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume i zatre svaki trag srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".
 
"Kurtijevo nasilje neće uspeti jer ćemo mi nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, ali nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija nastaviće da snažno i odlučno budu uz svoj narod na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković
  • pobogu

    25.03.2022 09:33
    "Suspendovana predsednica suda u Kosovskoj Mitrovici nakon što je bila kod Vučića"

    Tako i treba, uskoro cemo i mi posmenjivati sve koji su bili sa Vucicem.

    Ako bude pravde i pohapsiti...
  • A3

    25.03.2022 06:59
    Sve po redu
    Opet će nešto da smuljaju. Biće dugih cevi, barikada i hitnih sastanaka saveta za narodnu odbranu. I naravno, biće i podočnjaka.
  • Banderaš

    24.03.2022 22:04
    Ustav
    Predsednik Vucic se sastaje sa sefom britanske tajne sluzbe MI6 sto ne bi trebao da prodje ulicom a kamoli da se sastaje u 4 oka sa stranim spijunima.To,sto srbija nema tuzilastvo,sto udba ne radi svoj posao je znak da srbija ne postoji samostalno u svetu.
    Kosovo za razliku od srbije postuje svoj ustav,KZ i sve institucije koje im je takodje vucic odobrio i stvorio,te su ovi potezi kosovske policije potpuno zakoniti i razumljivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija