Tenderom se traži firma koja će iz Dunava ukloniti nemačku flotu iz Drugog svetskog rata

U Službenom listu EU, na zahtev Ministarstva građevinarstva, objavljena je informacija o tenderu kojim se traži firma koja će ukloniti iz Dunava potopljenu nemačku flotu iz Drugog svetskog rata.
Tenderom se traži firma koja će iz Dunava ukloniti nemačku flotu iz Drugog svetskog rata
Foto: 021.rs
Ministarstvo je navelo da je tender objavljen nakon dve i po godine rada na pripremi projekta i izrade tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući snimanje prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava.
Radi se o finalnoj fazi realizacije tog projekta, čiji je cilj, kako je izjavio ministar Tomislav Momirović, pospešivanje razvoja vodnog saobraćaja i koridora kroz ulaganja u luke, bezbednost plovidbe i uređenje reka, kako bi bile plovne 365 dana u godini.
Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21 potopljenog broda, koji sužavaju širinu plovnog puta Dunava sa propisanih 180 metara na svega 90 metara.
 
Brodovi se nalaze nizvodno od hidroelektrane "Đerdap 2", a potopljeni su pred kraj Drugog svetskog rata, na osnovu odluke nemačke vojske da time uspori napredovanje sovjetske Crvene armije na Dunavu prema Nemačkoj.
 
Vrednost radova procenjena je na 29 miliona evra, a novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan. 
  • toma

    30.03.2022 17:23
    gvozdeni
    radioaktivnost, celik, cena? o cemu svi vi pricate i sta znate o celicima. upio radioaktivnost? pa pre ce da "upije" u vodi tamo nego kad se vadi odakle se vadi. i to nema apsolutno nikakve veze. neverovatno. citao u trecem oku valjda. Sta si ti bato imao iz fizike? i sta si dobio na ispitu iz metalurgije? livenje, kovanje, termicka obrada?
    ma sto trosim i vreme da pisem. kad je neko ogranicen onda nije ni svestan svoje ogranicenosti.
  • Zemlja čudesa

    30.03.2022 14:26
    Sad će to da uzme neka zemara da odradi, pa angažuje podizvođače koji će biti krivi za sve što je pošlo nizbrdo... Na kraju će vađenje koštati duplo više nego što bi koštali ti brodovi da se naprave novi.
  • Toma

    30.03.2022 13:50
    celik bez radioaktivnosti
    Sta ce se desiti sa olupinama koje se izvuku, cije su vlasnistvo?

    U svetu je na ceni celik potopljenih brodova iz perioda od pre detonacije prve ikada atomske bombe jer ga je voda zastitila od radijacije. Sav ostali celik na svetu je upio odredjenu kolicinu.
    Sada ovakav "cist" celik vredi u industriji za preciznu instrumentaciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija