Danas je Veliki petak

Za pravoslavne hrišćane danas je Veliki petak, dan kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude.
Danas je Veliki petak
Foto: Pixabay
Veliki petak najtužniji je dan u hrišćanstvu. Mnogi danas ne jedu ništa, ili samo hleb i vodu. Najvažniji posao na ovaj dan je farbanje jaja - u crvenu boju.
U pravoslavnim hramovima, na večernjim bogosluženjima na ovaj dan obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.
Skidanje sa krsta čest je motiv na slikama velikih svetskih umetnika.
 
Tri puta se, uz zvuke klepala, obilazi oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara. Dan se provodi u molitvi.
 
Zaustavljaju se svi poslovi u kući i polju, najvažniji posao danas je bojenje jaja i to u crvenu boju, simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve. Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća, čuva se na posebnom mestu da se ne razbije.
 
Pripisuju mu se posebna svojstva - lekovitost, plodotvornost, zaštita od grada i zlih sila. Ko ne stigne danas, može da oboji jaja i sutra, pre sunca.
 
Danas se strogo posti, ko može - ne jede ništa, drugi samo suvi hleb i vodu. Poste čak i oni koji to nisu činili tokom prethodnih dana Velikog posta. Stariji ljudi kažu: ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, a ako je toplo i sunčano, očekuje se veliki rod voća.
  • Megido

    22.04.2022 09:36
    Uskrs ili Vaskrs ili Memorijal
    Ovaj svet veruje laži a ne biblijskoj istini. A ona je jednostavna. Za razliku od verovanja mnogih, Isus nikada nije zapovedio da se farbaju jaja. Biblija taj običaj ne poznaje. Jaje je simbol plodnosti i taj običaj vuče korene iz Vavilona. Jevrejima, a i hrišćanima 1. veka bilo je strogo zabranjeno da imaju ikakve veze sa običajima drugih naroda. Apostoli Petar, Pavle i Jovan su čak pisali da od toga zavisi naš odnos s Bogom i da pošto hrišćani ne trče u kaljužu ranijih običaja sa ostalim svetom i drže se biblijske mudrosti, njihovi protivnici pogrdno govore o njima. Osim što nije zapovedio da se farbaju jaja njemu u čast i spomen, Isus nigde nije naredio da se posti na tzv. Veliki petak. Naprotiv upitan od strane učenika Jovana Krstitelja zašto oni i fariseji poste, a apostoli ne, Isus je odgovorio da će postiti u dane kad Isus bude predat Rimljanima i pogubljen kao hulnik i zločinac. Tada apostolima nije bilo ni do njih, pobegli su od straha od progonstva i najmanje su mislili na jelo u tim danima tuge kad je ubijen njihov Gospod. Nigde posle toga, post odricanjem od hrane, a kamoli težak post, kakav crkve proklamiraju, nije zahtevan od hrišćana. Isus nije postio, naprotiv, pošto je voleo gozbe i prijeme, nazvan je pijanicom i izjelicom od strane svojih protivnika koji ga nisu podnosili jer je voleo ljude i družio se sa svima. Post kao lična odluka je stvar pojedinca, a ne biblijsko načelo, postiti se može iz ličnih razloga, recimo zdravlja, zaveta itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija