Revizor: Nepravilnosti u finansijskim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je da je utvrdila nepravilnosti u finansijskim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku za 2021. godinu.
Revizor: Nepravilnosti u finansijskim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku
Foto: Pixabay (ilustracija)

Zbog toga je, kako se navodi, u izveštaju o reviziji tih dokumenata dato mišljenje sa rezervom.

"Rashodi i izdaci u iznosu od 79,5 miliona dinara pogrešno su evidentirani i iskazani u Izveštaju o izvršenju budžeta, a manje je evidentirana iskazana vrednost zgrada i objekata za oko 1,2 miliona dinara", navodi se u izveštaju DRI.
Dodaje se da su promene na obavezama prema dobavljačima za PTT usluge evidentirane na osnovu nevalidne računovodstvene dokumentacije, odnosno na osnovu avansnih računa, umesto na osnovu primljenih faktura o izvršenoj usluzi.
 
Zavod nije 31. decembra izvršio usaglašavanje stanja potraživanja od fondova po osnovu isplaćenih naknada zaposlenima, utvrdili su državni revizori, kao i da je urađen otpis potraživanja od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 981.000 dinara i Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijat za dečju zaštitu u iznosu od 106.000 dinara, bez validne računovodstvene dokumentacije, odnosno bez dokumentacije koja potvrđuje osnov i vreme nastalog potraživanja.
 
Takođe, Zavod ne raspolaže dokumentacijom na osnovu koje je evidentirano i iskazano potraživanje od fondova po osnovu isplaćenih naknada zaposlenima u iznosu od 494.000 dinara.
 
Iz poslovnih knjiga Zavoda izbrisana je evidencija za 2021. godinu o nastalim obavezama i izmirenju obaveza prema dobavljaču Naftna industrija srbije (NIS).
 
Po nalazu DRI, Zavod nije uspostavio adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole u delu koji se odnosi na računovodstveni sistem i računovodstvene kontrolne postupke.
  • A3

    18.07.2022 06:33
    Ni blizu
    U odnosu na to koliko se krade u ekonomskom tigru iznosi su mali i trebali bi da budu u evrima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija