Rekord za Novi Sad: Najviše poslanika u Skupštini Srbije u poslednje 22 godine

Novi saziv Skupštine Srbije imaće 155 muškaraca i 95 žena, a narodnih poslanika će, što se tiče regiona, najviše biti iz Beograda (42 odsto), a najmanje iz Južne i Istočne Srbije (13,6).
Rekord za Novi Sad: Najviše poslanika u Skupštini Srbije u poslednje 22 godine
Foto: 021.rs
"Blic" piše da najveći skok broja narodnih tribuna ima Novi Sad, tako da će u ovom sazivu imati najviše poslanika u poslednje 22 godine.
Na ove podatke ukazao je Dragiša Mijačić sa Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj, na osnovu Rešenja o raspodeli mandata, koje je objavila Republička izborna komisija.
Po regionima, najviše će poslanika biti iz Beograda (105), zatim iz Vojvodine (54), Šumadije i Zapadne Srbije (53), i Južne i Istočne Srbije (34). Sa Kosova i Metohije u parlament ulaze četiri poslanika.
 
Što se tiče rasta broja poslanika, najveći beleži grad Novi Sad, odakle će biti 24 predstavnika što je, kako je primetio Mijačić, najveći broj od izbora održanih 2000. godine.
 
"Niš ima osam poslanika, Kragujevac i Kraljevo po pet, a Zrenjanin, Jagodina Novi Pazar, Leskovac i Priboj imaju po četiri poslanika", istakao je Mijačić.
 
Kako je primetio, od 45 jedinica lokalne samouprave koliko ih ukupno ima u Vojvodini, njih 24 nema predstavnika u Skupštini Srbije.
 
"Od ukupno 52 jedinice lokalne samouprave u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji njih 24 ili 42,2 procenata neće imati predstavnika, a od 47 Južne i Istočne Srbije 29, to jest 61,7 odsto. Sa KiM će biti četiri poslanika koji dolaze iz Prištine, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Peći", naveo je Mijačić.
 
Tri glumca i jedan pilot
 
Na izborima je, inače, učestovovalo 19 lista, od toga osam manjinskih, i ukupno 2.912 kandidata, od čega su žene činile 42,9 procenata. Sa KiM je ukupno bilo 21 kandidata iz 11 opština (od ukupno 29 opština).
 
Od pomenutih 19 lista, 12 je prešlo cenzus, a među poslanicima će se naći najviše pravnika i diplomiranih ekonomista i profesora, ali i trojica glumaca, dvojica bivših visokih oficira, jedna operska pevačica i jedan pilot.
 
Prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" okupljene oko Srpske napredne stranke. Nju je podržalo još devet stranaka i pokreta, a predvodila ju je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić.
 
Na listi SNS su i profesor matematike Stojan Radenović, molekularni biolog Jelena Begović, glumac Lazar Ristovski, Jovan Kolundžija, operska pevačica Jadranka Jovanović, bivši košarkaš Marko Kešelj, lekarka Nada Macura...
 
U samom finišu izbornog procesa, i nakon što su konačno izbrojani glasovi u Velikom Trnovcu, lista okupljena Socijalističke partije Srbije ostala je bez jednog poslaničkog mandata koji je pripao na kraju Koaliciji Albanaca Doline, zbog čega će u ovom sazivu imati 31 poslanik. Listu oko SPS predvodio je lider te stranke i dosadašnji predsednik skupštine Ivica Dačić.
 
U poslaničke redove, prema listi, ima priliku da "sedne" i osam predstavnika Jedinstvene Srbije predvođenih Draganom Markovićem Palmom, kao i lider Zelenih Srbije Ivan Karić. Među imenima koja su poznata, a na listi su, nalaze se i Dušan Bajatović, Novica Tončev, Đorđe Milićević.
 
Najveći opozicioni savez koji je nastupio na izborima osvojio je 38 poslaničkih mesta koji će biti raspoređeni poslanicima iz redova Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za prektore, Sindikata Sloga i Pokreta Otadžbina.
 
Listu je predvodila Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a, koja je bila narodna poslanica u perodu od 2016. do 2020. godine. Osim nje na listi su i lider DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, potpredsednik SSP Borko Stefanović, potpredsednica DS Dragana Rakić, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.
 
Između ostalih, istu listu predstavlja i pisac i reditelj Siniša Kovačević, glumac Branislav Tomašević, kao i profesori Univerziteta Gordana Matković i Vladeta Janković, koji će kao najstariji poslanik i predsedavati konstitutivnom sednicom Narodne skupštine. Na listi se našla i aktivistkinja Marija Lukić iz Brusa, inače diplomirani ekonomista.
 
Za koaliciju "Moramo" 13 nije bajsuzan broj pošto su prvi put ušli u Skupštinu upravo sa 13 mandata. Biće podeljeni u dve poslaničke grupe, a predstavljaće ih, između ostalih, Nebojša Zelenović, jedan od lidera "Zajedno", Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Otvorene građanske platforme "Akcija".
 
Čak tri liste desničarskih opredeljenja ušle su u parlament: koalicija NADA, Srpska stranka Zavetnici i patrotski blok okupljen oko Dveri. Dobili su ukupno 35 mandata, od toga će NADA imati 15 poslanika, a Zavetnici i Dveri po 10.
 
Što se tiče koalicije NADA, u njihovo ime će se u poslaničkim klupama naći penzionisani general Božidar Delić, Vojislav Mihailović iz POKS-a, predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović i Gorica Gajić.
 
U salu se ponovo vraća lider Dveri Boško Obradović, kao i Žika Gojković iz Patriotskog bloka za obnovu Kraljevine Srbije.
 
Jedini koji su samostalno izašli na izbore su "Zavetnici", čiju listu je predvodila Milica Đurđević Stamenkovski, i ovo će biti njihova "premijera" u parlamentu.
 
Predstavnike će imati i pet manjinskih stranaka, a najviše Savez vojvođanskih Mađara - ukupno pet a među njima će biti Balint Pastor i Elvira Kovač.
 
Lista "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić" imate tri poslanika od kojih će jedan biti sam Usame Zukorlić, dok će listu "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu" predstavljati dva poslanika Tomislav Žigmanov i Aleksandar Olenik.
 
I lista "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin" imaće takođe dva poslanika, a posle pet ponavljanja izbora u Velikom Tronvcu u novi saziv ušla je i Koalicija Albanaca Doline koju će predstavljati dugogodišnji poslanik Šaip Kamberi.
  • zvonce

    18.07.2022 17:07
    dok se ne promeni zakon o izboru poslanika,ovo ovako ne ide
  • Marko

    18.07.2022 12:51
    Nis plus Kragujevac plus Kraljevo jednako 18 poslanika, Novi Sad 24 poslanika. Pa lepo, posle se cudimo zasto se cela Srbija seli u Bg i NS.
  • Blamaz

    18.07.2022 12:33
    Sto ne napisete sva ime iz NS da vidimo ko ce sve da nas sramota i blamira

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.