VIDEO Kurti na srpskom jeziku: Pređite na tablice RKS, skinite teret Miloševićevog režima

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se na srpskom jeziku preko društvenih mreža.
Na dan početka primene dogovora o neizdavanju ulazno-izlaznih dokumenata, odnosno početka roka od dva meseca za preregistraciju vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS, Kurti je poručio građanima da pređu na RKS i "skinu teret Miloševićevog režima".
"Od danas, pa do 31. oktobra, tokom 61 dana, unutar sva 34 centra za registraciju vozila ponovo otvaramo mogućnost prelaska registarskih tablica na one naše zajedničke republike", poručio je Kurti, a preneo Kossev.
Kaže da preregistracija na RKS služi javnom redu, zakonu i sigurnosti, te je još jednom ponovio da su tablice koje izdaje Srbija "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" i "ĐA" "zaostavština Miloševićevog režima".
 
"Ovakvo nasleđe ne treba da bude teret na vašim leđim. Na ovaj način, ono vas drži izolovanima i u prošlosti", tvrdi Kurti.
 
 
S druge strane, dodaje da prelazak na RKS tablice "eliminiše ovakav teret i obezbeđuje nesmetanu slobodu kretanja na celom Kosovu. Sa severa na jug, sa zapada na istok".
 
Kaže da njegova vlada želi da građani opština na Severu Kosova koji poseduju KM tablice ne budu samo građani ovih opština.
 
"Mi želimo za građane Republike Kosovo koji putuju redovno unutar regiona Prištine da koriste usluge centralnih institucija, posete glavni grad Kosova i prate verske obrede u manastiru Gračanica, unutar prizrenskog regiona da posete kulturne i istorijske spomenike, unutar Pećkog regiona da posete Rugovsku klisuru i Dečanski manastir. Da u regionu Gnjilana posete porodicu i prijatelje - u Novom Brdu, Partešu, Klokotu, Ranilugu".
 
Kurti je izneo podatak da je trenutno na Kosovu 401.945 vozila sa RKS tablicama, dok ujedno dodaje da je desetine hiljada u vlasništvu manjinskih zajednica. S druge strane kaže da je onih koji "treba da pređu" na RKS svega dva odsto.
 
On je, međutim, dodao da je, kako kaže, na osnovu tvrdnji Srbije tokom razgovora u Briselu, srpskim tablicama istekao mandat korišćenja septembra prošle godine.
 
"Mi, s druge strane, otvaramo rok tokom kog se predviđa registracija uz finansijske olakšice. Vlasnici vozila koji budu prešli na zvanične tablice tokom dvomesečnog perioda biće oslobođeni taksi i ostalih obaveza koje mogu dostići vrednost od 5.000 evra", još jednom je kazao Kurti.
 
Pozvao je građane da prate obaveštenja kosovsog MUP-a i poručio im "bićemo pored vas da bismo pojasnili svaku nejasnoću".
  • Dejan

    02.09.2022 07:48
    Terorista
    Sad bi ti gulio Pozarevac zbog terorizma, a ne bi bio na celu separatistickih institucija lazne drzave, da te DOS-ovac Kostunica nije pomilovao,veliki patrijota iz kruga dvojke.
  • pajo patak

    01.09.2022 14:37
    @Kosmet
    ti izgleda veruješ u 1244 deda mraza.
  • Милош

    01.09.2022 14:01
    Милош
    Подршка за Куртија!Косово је суверена држава а неки могу само да коментаришу и ништа више!!! Него шта ћемо ми у Србији са овом бедом и скупоћом која сада за већину није прихватљива! Какве ми имамо везе са Косовом никада нисам био нити имам неке везе са њима као и већина грађана!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija