Cveta crno tržište tartufa u Srbiji, Fruška gora postala omiljeno mesto lovaca na skupocene gljive

Tartufi iz Srbije često završavaju na crnom tržištu kako u zemlji tako i u inostrastvu i to bez obzira što je od prošle godine njihova berba počela da ulazi u legalne tokove.
Cveta crno tržište tartufa u Srbiji, Fruška gora postala omiljeno mesto lovaca na skupocene gljive
Foto: Pixabay
Glavni razlog za to su oni berači koji ne žele da izađu iz sive zone jer im ona zapravo nudi neograničene kvote branja, što nije slučaj kada su u pitanju legalni tokovi, saglasni su sagovornici Euronews Srbija.
Protiv šezdesettrogodišnjeg muškarca iz Bačke Palanke nedavno je podneta krivična prijava zbog sumnje da je na graničnom prelazu Sot, sa Hrvatskom, pokušao da iznese 78 kilograma crnog tartufa koji je pronađen u prtljažniku vozila kojim je upravljao. Iz policije navode da su tartufi oduzeti uz potvrdu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i da je dalja istraga u toku. 
Ovaj slučaj ponovo je pokrenuo pitanje crnog tržišta tartufa, a predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković rekao je da ono cveta u Srbiji. On smatra da je glavni razlog to što ne postoji adekvatna zakonska regulativa koja bi podrazumevala edukaciju i kontrolu njihovog branja.
 
"Prema mojoj proceni, 90 odsto posla koje se tiču trgovine sa tartufima je u sivoj zoni. Zamislite koliki je to gubitak za budžet. U Srbiji, prema našoj evidenciji, postoji 141 licencirani sakupljač tartufa, a tim poslom se na crno bavi par hiljada ljudi. Mi smo prošle godine uveli polaganje ispita za dobijanje sertifikata za licenciranog komercijalnog sakupljača tartufa, izdali smo i skripte iz kojih oni treba da uče, ali sve to zakonski nije obavezajuće, već je sve to na dobrovoljnoj bazi. Svako ko želi da se edukuje oko branja gljiva i da dobije licencu može da dođe kod nas", kaže Jelnković.
 
On za Euronews Srbija navodi da u zakonskim okvirima stoji da firme koje se bave poslom trgovine tartufima moraju da imaju legalnog komercijalnog sakupljača gljiva. Međutim, ističe da se tu pronalazi prostor za sivu zonu. 
 
"Oni su, prema zakonu, u obavezi da edukuju berače, ali je pitanje ko ih i da li ih uopšte edukuje jer upravo to nije regulisano zakonom. Često oni samo svom beraču samo izdaju papir sa pečatom svoje firme koji potvrđuje da su oni edukovani. Tu se onda postavlja pitanje koliko znanja berači imaju. Takođe, da li ih je, ako je, kompetentna osoba i edukovala. Znate, postoje pravila kako se gljive beru. Na primer, ne možete grabuljom jer ćete oštetiti stanište, na taj način mesto na kojem je rasla gljiva može da se upropasti i da više ne bude plodno za nju", kaže Jelenković.
 
Kvote određuju koliko ko sme da bere
 
Jelenković dodaje da Ministarstvo za zaštitu životne sredine svake godine određuje kvote koliko ko može da skupi gljiva i to zbog očuvanja ekosistema, ali naglašva da je tu glavno pitanje koliko se berači i pridržavaju tih određenih kvota.
 
"Sistem kontrole tu ne postoji jer niko ne može da utvrdi koliko je vaš berač inače prikupio tartufa. Ne dolazi tu kontrola pa da traži zalihe, da prikupljlaju danima i pitanje je koliko su vidljive. Oni samo mogu da provere kolika je njegova kvota u papirima, ali ne mogu da utvrde tačno da li je on ispoštovao. Često oni ispune kvotu, to im je legalno, a onda polako prelaze u sivu zonu gde nastavljaju sa berbom", dodaje.
 
Zbog toga Mikološko-gljivarski savez Srbije predlaže da se ukinu kvote koje država traži od otkupljivača kao i da se uvedu godišnje dozvole za berbu bez ograničenja. Jelenković takođe kaže da je neophodno i da sakupljači moraju da imaju licence i dozvole za prikupljanje, a i da je pre toga potrebna ozbiljna i obavezna edukacija berača.
 
Da bi se stalo na put ovom crnom tržištu, potrebna je konkretnija reakcija državnih organa. Jelenković objašnjava i da je jedna ideja Mikološko-gljivarskog saveza Srbije da se sa Privrednom komorom Srbije stvori baza gljiva, koja bi bila onajn, i koja bi olakšala tržištu da se gljive prodaju po realnim cenama, koje bi bile vidljive i koje bi na taj način, prema njegovom mišljenju, znatno ugrozile crno tržište.
 
Srpski tartufi najtraženiji u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji
 
Ivana Stanojević se nabavkom i prodajom tartufa bavi nekoliko godina unazad u Srbiji. Ona u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se na ovaj posao odlučila nakon što se vratila iz Amerike i da je u njega uložila sve što je zaradila u inostranstvu kako bi mogla da se njime legalno bavi. Ističe da posao upravo zbog toga zahteva velika ulaganja, i potvrđuje da je među gljivarima inače poznato da je crno tržište u Srbiji dosta razvijeno. Toliko je veliko, kaže da čak oko 80 odsto ove vrste gljiva u svetu zapravo dolazi iz Srbije i zahvaljujući nelegalnim tokovima.
 
"Da, poznato nam je da u našu zemlju dolaze dileri iz Italije, Hrvatske i Slovenije. Oni uzimaju naše tartufe, plaćaju jeftinije, a onda ih svojim kanalima izvoze u svoje zemlje i tamo ih deklarišu kao njihov proizvod. Cena automatski, sa njihovom deklaracijom, skače tamo tri do četiri puta više i oni tu fino zarade", kaže ona.
 
Stanojević smatra i da je administracija prezahtevna.
 
"U ovaj posao sam uložila sav novac koji sam zaradila kako bi mogla da poštujem zakon, ali sam od samog početka počela da se suočavam sa raznim problemima kada je u pitanju administracija. Hipotetički, ukoliko se odlučite da berete određenu vrstu tartufa, sve počinje tako što se podnosi zahtev u Ministarstvu poljoprivrede. Tada počinje jedan od problema sa kojim se gljivari suočavaju, a to je što oni od samog početka očekuju da vi unapred znate kolika će berba da bude, kome će da se proda i kada. Na primer, ako kreće berba belog tartufa tamo početkom oktobra, vi morate unapred, u junu ili avgustu, da znate kome ćete da prodate, koliko ćete da prodate i koliko ćete da uberete kako bi oni vama odredili buduću kvotu. Vi to ne možete da znate, jer ne znate kakva će predstojeća godina da bude. Ne gajite gljive u plasteniku kao što gajite sadnice paradajza", objašnjava ona.
 
Dodaje da kvote koje ministarstvo izdaje nisu jeftine, kao i da se često desi da joj sezona okasni upravo zbog administracije.
 
"Ceo taj proces predugo traje. Vi prvo podnosite zahtev za kvote koje izdaje država, onda čekate da se održi sednica u Ministarstvu poljoprivrede, da sa njima pričate o vrsti tartufa koje želite da berete, o količini i gde želite da ih izvozite. Vi onda dobijate obaveštenje na koje čekate tri do četiri nedelje što je za nas dosta zbog trajanja sezone. Imala sam iskustva da čekam i duže, pa da mi prođe pola sezone, a da ja fizički nisam dobila mogućnost da platim administrativnu taksu i proviziju koja ide za kvote kako bih mogla da ih berem i plasiram", kaže ona i dodaje da veruje da je to još jedan od razloga zbog čega se neko odluči za sivu zonu.
 
Što se cena tiče, sagovornici Euronews Srbija su saglasni - cene su poprilično veće u inostranstvu, nezavisno od toga kako pređu granicu, a vremenske prilike su te koje određuju kako će tržište zapravo da izgleda.
 
"Cene ne formiramo mi, uglavnom to radi Italjia jer je tamo tržište najveće. Ukoliko je godina kišna onda ima više tartufa i cena je niža, ali ako je godina sušna, kao ova što je bila, onda je to odmah drugačije. Cena se kreće oko 150 evra po kilogramu za crni i oko par hiljada evra za beli koji je ređi i traženiji", kaže Stanojević.
 
Dodaje da nije iznenađujuće i da se i kilogram belog tartufa u Italji, koji često zapravo bude iz Šumadije, a deklariše se kao njihov jer je ilegano prešao granice, nađe po ceni i do 5.000 evra.
 
Sagovornici su saglasni u još jednoj stvari - Srbija ima retko dobro tlo kada je u pitanju branje gljiva. Objašnjavaju da je Fruška gora poslednjih godina postala omiljeno mesto za sakupljanje tartufa, a ima ih i pored većih reka kao što su Dunav i Sava. Tartufi takođe obično rastu blizu kestena, hrasta i topola pa se često tamo i pronalaze. Za njihovo pronalaženje, kažu, pre svega potrebno je strpljenje, veliko znanje i iskustvo.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • pobogu

    05.09.2022 08:26
    "Prema mojoj proceni, 90 odsto posla koje se tiču trgovine sa tartufima je u sivoj zoni. Zamislite koliki je to gubitak za budžet..."

    Sve sto udje u budzet je gubitak, gledano sa aspekta postenih gradjana Srbije. Placamo svakakve poreze i dadzbine, a nemamo zdravstvo, nemamo dostojanstvene penzije, nemamo skolstvo, nemamo policijsku zastitu, nemamo vlastitu industriju, poljopriveda je unistena, gradovi su pretvoreni u getoe, sela su zapustena i unistena, putevi rupa do rupe...........

    Sve sto udje u budzet je gubitak!

  • Goran

    05.09.2022 06:34
    naslova bez
    Sve češće, posle čitanja neke vesti, pomislim da se ovo društvo sastoji od dvadeset procenata lopova i osamdeset procenata idiota, što je, otprilike, i sastav svakog pojedinca.
  • Sofija

    04.09.2022 22:51
    Samo pitam...
    ...a gde su završili ti zaplenjeni tartufi?
    Jel u skupštinskom restoranu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija