Slovenačko ministarstvo zvalo ambasadora Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo ambasadora Srbije na razgovor zbog izjava predsednika Aleksandra Vučića tokom beogradske posete predsednika Boruta Pahora.
On je govorio o sankcijama Sloveniji i da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije.
Ministarstvo je navelo da su iznenađeni Vučićevim izjavama i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo preneli vlastima u Beogradu. Izrazili su očekivanje da Srbija neće problematizovati poziciju Slovenije.
U Beogradu je na istu temu razgovor imao ambasador Slovenije u Srbiji, rečeno je iz ministarstva za N1 Slovenija.
 
Vučić je novinare pitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rekao je da Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, ali da Slovenija jeste.
 
"I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom. Slovenija je poput Francuske, SAD-a i Nemačke priznala Kosovo. To je prema Srbiji kršenje međunarodnog prava, Povelje UN-a i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a", rekao je Vučić. 
 
Na Vučićeve izjave reagovalo je slovenačko ministarstvo.
 
"Obavestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsednika Vučića. Još jednom smo preneli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu.
 
Želimo da Srbija i Slovenija nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim nivoima", navode u ministarstvu spoljnih poslova Slovenije.
  • Праведник

    07.09.2022 07:08
    Како смо пријатељи?
    Када нам забијате нож у леђа? Гурате нос тамо где му место није?
  • Sanja

    06.09.2022 16:36
    Slovenija preuzima narativ Hrvatske,ne smete da pisnete ukoliko želite u EU
  • Temerinac

    06.09.2022 15:29
    U cemu je problem ? Sta je Vucic kojeg inace ne podrzavam, netacno rekao ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija