Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu.
Preminuo Kornelije Kovač
Foto: Medija centar Beograd
Pevačica Kristina Kovač oprostila se od svog oca na Instagramu.
 
Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer.

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, Kovač se pridružio sarajevskom rok bendu Indeksi 1966. godine, i sa njima je već sledeće godine svirao na turneji po SSSR-u.
 
Kovač se septembra 1968. godine preselio u Beograd, gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.
 
Pisao je muziku za pozorište, filmove, televiziju, kao i za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Bisere Veletanlić, Olivere Katarine.
  • Sreten Rajkovic

    13.09.2022 14:01
    Majstore svog zanata
    1972 god.nikad necu zaboraviti Zlatna obala u to vreme exkluziv hotel CG ,korni grupa u najboljem sastavu Celo to Leto je zabavljala goste na terasu iznad hotela,moje prisustvo bilo na ysluzivanju gostiju.Druzenje sa orkestrom je nezaboravno to su beogradska gospoda svetski su svirali tadasnje hitove jer gospoda gosti su bili iz celog Sveta.Vrh vrh u to vreme Kornelije je napisao mnoge tekstove jer pevac
    i su bili buduce zvezde Zdravko Colic,Pejakovic,it'd za sve njih naklon do poda.U zivotu sve je prolazno Ali Dela koje je Bata napisao nadzivece sve Nas.
  • BGD 011

    13.09.2022 12:35
    Suboticka legenda...
    @Pera Minhen... Vase ubedjenje je ispravno. Kornelije Kovac-Bata je rodjen u Nisu, od majke Nislijke i oca Suboticanina, ali je odrastao i skolovao se u Subotici, gradu njegovog dede i oca, koji su takodje bili muzicari, gde je i poceo svoju muzicku karijeru... Jedan je od najpoznatijih muzicara i tekstopisaca u SFRJ... Neka mu je laka zemlja i hvala za Korni grupu kojom je obradovao milione nas, tada mladih. Imali smo srecu da ih slusamo.
  • Deks

    13.09.2022 12:01
    Veoma mi je žao zbog smrti Kornelija Kovača. Bio je naš veliki umetnik, uticajni i plodotvorni autor naše zabavne muzike 70-ih i 80-ih godina. Iz njegove biografije ipak treba spomenuti i to da je poreklom iz Subotice gde je i odrastao i gde su mu roditelji bili poznati muzički radnici. Dugačak je spisak prelepih pesama koje su zahvaljujući njemu nastale. Autor i koautor je nekih od najlepših pesama Zdravka Čolića poput “April u Beogradu”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Pjevam danju, pjevam noću”, “Produži dalje”, “Živiš u oblacima”, “Ti si mi u krvi”, na stihove Duška Radovića komponovao je prelepu pesmu “Milo moje” za Biseru Veletanlić. Na žalost on odlazi u vremenu kada niko ne ceni pop muziku kod nas i kada nemamo nijedan festival zabavne muzike u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija