Izdavači Srbije: Neransparentan otkup publikacija za biblioteke, rokovi se ne poštuju

Proces otkupa publikacija za javne biblioteke u Srbiji nije dovoljno transparentan, a izdavači moraju da traže da rokovi otkupa budu precizno određeni i poštovani, ocenilo je danas udruženja izdavača.
Izdavači Srbije: Neransparentan otkup publikacija za biblioteke, rokovi se ne poštuju
Foto: Pixabay
Predsednik Grupacije izdavačke delatnosti u Privrednoj komori Srbije Gojko Božović, rekao je da je neophodno da Ministarstvo kulture objavi detaljan plan realizacije otkupa za 2022. godinu.
"Taj plan mora da sadrži precizne rokove kada će proces otkupa publikacija biti završen, kao i rokove za izdavače do kada da dostave knjige bibliotekama", rekao je Božović novinarima u Beogradu.
Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić, ocenio je da budžet države za otkup knjiga mora biti bar duplo veći zbog inflacije i poskupljenja knjiga.
 
"Otkup iz 2021. godine je poništen, kako su naveli iz Ministarstva kulture, zbog sukoba interesa među članovima Komisije. Ako je ovo zaista tačno, odavno je trebalo da ti ljudi su budu smenjeni. Da se tako nešto ne bi ponovilo, na ovogodišnjem otkupu publikacija mora biti transparentan izbor i rad Komisije", rekao je Papić.
 
Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, Zoran Hamović, ocenio je da poništavanjem prošlogodišnjeg i kašnjenjem ovogodišnjeg otkupa najviše trpe biblioteke i čitaoci, a tek posle njih izdavači.
 
"Pisali smo Ministarstvu kulture, slali smo dva saopštenja, svako se obratio u svoje ime i u ime svog udruženja, ali odgovor nismo dobili. U saopštenjima smo naveli da će ubuduće biti potrebno organizovati otkup dva puta godišnje da knjige ne bi kasnile i kako ne bismo imali zakašnjenje u odluci Komisije koje može da traje i do tri meseca", rekao je Hamović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija