Vučić: Mogao bih da se povučem da spasim zemlju, sankcije Rusiji kad budemo egzistencijalno ugroženi

Pritici na Srbiju rastu, jer svi žele "kraj sage oko Kosova", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz napomenu da se neće birati sredstva da se do toga dođe.
Vučić: Mogao bih da se povučem da spasim zemlju, sankcije Rusiji kad budemo egzistencijalno ugroženi
Foto: 021.rs
Vučić je rekao za Prva TV da je u razgovoru i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom čuo za rok od nekoliko nedelja da se reši pitanje Kosova, ali smatra da je to nerealno.
 
On je rekao i da nije isključeno da se povuče sa funkcije kako bi kupio šest do devet meseci vremena za Srbiju.

"Možda bi mi bilo lakše sutra da se sklonim. Ostaće iza mene i sve bolnice, putevi, pruge i sve ono što niko nikada nije izgradio. Govorim o svim delovima društvenog života. Ja ne bežim od odgovornosti i ostavka je opcija u taktici Srbije, kupio bih tako šest do devet meseci za zemlju", rekao je on na TV Prva.

Dodao je da svemu prilazi sa željom da pronađe rešenje, ali da ga u ovom trenutku ne vidi.
Na pitanje o tome da li je tačno da razmišlja o ostavci ako bi se nametalo rešenje oko Kosova koje bi bilo ponižavajuće za Srbiju i njemu neprihvatljivo, Vučić je naveo:
 
"Ne kažem da će se to dogoditi, ali i takva opcija je u taktici koju Srbija sprovodi i mora da postoji jer ona donosi Srbiji šest do devet meseci. Kupio bih vreme za svoju zemlju, spasao sam je tako. Samo u tom slučaju bih tako nešto uradio", rekao je Vučić, navodeći da čeka kakav će mu tekst sutra doneti predstavnici "Kvinte".
 
"Čekam da vidim šta će sutra da mi dostave iz Kvinte, najavili su da imaju nešti i zato su žurili, nadam se samo da nije tekst iz Albanijan posta", rekao je Vučić.
 
List Albanian Post ekskluzivno je objavio scenario za predsporazum Prištine i Beograda, prenosi portal KoSSev.
 
Kako kažu, prvi dogovor mora biti postignut najkasnije do 24. februara. U ovoj fazi Srbija ne mora da menja svoj Ustav. Isto tako, Priština treba da osnuje ZSO, ali bez promene Ustava. Zajednica neće biti nevladina organizacija, ali za sada neće uspostaviti ni novi nivo moći. Čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da u drugačijem obliku postigne ono što trenutno traži kroz "šatl diplomatiju".
 
Sankcije Rusiji tek kada budemo egzistencijalno ugroženi
 
Predsednik Vučić izjavio je da se sankcije Rusiji neće uvoditi sve dok ne bude postojala egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njene građane.
 
"Vodićemo politiku samostalno i u skladu sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost. Ako dođemo u situaciju da smo egzistencijalno ugroženi, obratiću se građanima i reći – moramo, ali mislim da još nije taj trenutak", rekao je Vučić i naglasio da Srbija ništa ne duguje Rusiji.
 
  • Niko

    23.10.2022 22:00
    Povucu se, spasi Srbiju
    Ajde brate, povuci se, spasi Srbiju!
  • Miša

    23.10.2022 13:10
    Puna podrška botovima!
  • telepčan NS

    23.10.2022 11:08
    A onda dođe Američki ambasador
    A onda dođe Američki ambasador pa kaže : " E, sada će biti OVAKO !!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija