Saveti subotičkog dimničara: Kako i šta bezbedno ložiti, šta izbegavati...

Početak grejne sezone za iskusne dimničare, poput Petra Frejberga znači samo jedno - pune ruke posla, jer u toku jednog radnog dana treba da obiđe najmanje 25 domaćinstava.
Saveti subotičkog dimničara: Kako i šta bezbedno ložiti, šta izbegavati...
Foto: Pixabay
Baveći se ovim poslom od 1986. godine, ovaj subotički dimničar kaže da je nailazio na svakakve situacije na terenu, od kojih su neke posebno opasne jer mogu da dovedu do samozapaljivanja dimnjaka.
"Najveća greška je što građani otvaraju donja vrata sabirnika i stavljaju novine, pa onda pale, ali dimnjak je smoljav i on će povući. Dimnjaku ne treba mnogo, njemu je dovoljna jedna žeravica da polako tinja i samo odjednom bukne, pa onda kažu dimničari su krivi. Dimničar ne kaže nikome da otvaraju vrata i sami sebi prave nevolju", kaže za "Danas" Petar Frejberg.
Nevolja je i kada građani samostalno pokušavaju da pale dimnjak "učeći" o tome u video-snimcima na Jutjubu, što takođe ne bi smeli da rade, ističe Frejberg.
 
"U tim snimcima ljudi vide kako se dimnjak pali, vide da to nije ništa strašno, a kad dođe vatra, onda beže. Kad krene da puca na sve strane i onda beže", priča sagovornik Danasa.
 
Zato za domaćinstva koja se greju na čvrsto gorivo nije dovoljno samo da se dimnjak redovno čisti i održava pre svake grejne sezone, već i pravilno loženje. Kako Petar objašnjava, kod prvog paljenja vatre je izuzetno bitno da građani obrate pažnju na vremenske uslove, koji moraju da budu odgovarajući.
 
"Da nije napolju temperatura 18 ili 19 stepeni, jer onda ima veliki pritisak. Onda se ljudi žale da im se puši peć. A peć se puši dok ne izbaci iz dimnjaka vazduh. Kad izbaci iz dimnjaka vazduh, onda sve ide normalno", jasan je Frejberg.
 
On dodaje i da je važno šta se i kako loži. Pre svega, za loženje su predviđena drva, ugalj, pelet i briket, a nikako plastične flaše, najloni, razne tkanine, stare cipele i slično. Zatim je poželjno da su drva za potpalu primereno suva, jer kada se zapali vatra, prvo treba da se stave suva drva, pa tek onda deblja drva ili ugalj.
 
"Ako lože u crepanu peć, treba obavezno da se otvaraju cugovi sa strane i donja vrata. Za centralno grejanje se isto preporučuje, gde je dimna cev da bude klapna otvorena i donja klapna da bude otvorena i da se ne guši vatra, jer ako se guši vatra onda se stvara smola", objašnjava ovaj iskusni dimničar.
 
"Dok vatra gori, crepana peć se ne zatvara, ne stavlja se klapna. Kada stave klapnu, zatvore peć i dim ne može da ide napolje. To diže peć gore i onda se dešava požar", upozorava Petar.
 
Da bi se ovakve situacije izbegle, sagovornik Danasa posebnu pažnju skreće na ispravnost vrata.
 
Kako ističe, svaka kuća treba da ima sabirnik koji je pristupačan, a koji nikako ne bi trebalo sakrivati iza ormana i drugog nameštaja, jer postoje vrata kroz koja može da ispadne žar i izazove požar. Takođe, neophodno je i da kuća ima vrata na tavanu da bi dimnjak mogao da se očisti.
 
"Apelujem na građane da obezbede pristup dimnjaku, da imaju vrata na tavanu, pošto nam je strogo zabranjeno penjanje na krov na osnovu Zakona o zaštiti na radu. Neki negoduju zbog toga, ali to nije naša odluka, već je to odluka koja je doneta na republičkom nivou", predočava dimničar.
  • odzacar

    06.11.2022 19:11
    hvataj se za dugme
    Kod nas dimnicar pretprosle godine otvorio fensi kancelariju
    reko da pozovem kad nam je trebao ono niko se nikad ne javlja.
    Kao berbernica iz Kuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija