Profil tipičnog migranta iz Srbije: Mlad, nezaposlen i neoženjen

Tipičan migrant iz Srbije je muškarac između 20 i 24 godine, sa završenom srednjom školom, nezaposlen, neoženjen, živi sa roditeljima ili kao podstanar i ima rođake i prijatelje u inostranstvu.
Profil tipičnog migranta iz Srbije: Mlad, nezaposlen i neoženjen
Foto: Pixabay
To su zaključci iz ispitivanja stavova mladih o iseljavanju iz Srbije koje je uradila i prezentovala vanredna profesorka Fakulteta za geografiju Danica Šantić, a izneti na konferenciji "RE:Integrate 2022: Za bolji život i reintegraciju povratnika", koja je održana pod okriljem Nemačke razvojne saradnje (GIZ).
Nemačka želi da pomogne ljudima koji žele da ostanu u zemlji rođenja, u svom prirodnom okruženju, i da tu grade kvalitetan život, ocenjeno je na konferenciji.
Kako je istaknuto, migracije stanovništva i želja mladih ljudi da se isele iz zemlje veliki su izazov za ekonomiju, ne samo u Srbiji već na celom Zapadnom Balkanu i na tome se mora mnogo raditi.
 
Nepovoljna ekonomska situacija u zemlji i mogućnost dobijanja bolje plaćenih poslova u inostranstvu, najčešći su razlozi za donošenje odluke o odlasku iz zemlje za mlade ljude u Srbiji.
  • S. Milanovic

    15.11.2022 16:45
    S. Milanovic
    Zivim i radim u Minhenu vec 12 godina. Zadnjih 8 godina jako puno,nase omladine se doseljava i stariji! Vecina ima neke,rodjake,prijatelje kod kojih dolaze. I svi sa kim sam,razgovarao kazu sto nisam,pre pobegao iz Srbije jer tamo nije,vise normalno ziveti! I zaista kako,ljudi"zive" u Srbiji sa platama od 400,700 eu i penzijama 150,300 eu...a cene su vam,skuplje nego u EU?! Roditelje redovno,pomazem mesecno jer bi sa njihovim penzijama,odavno preminuli od GLADI ejjj...uzasno!!! Mladi za pocetak,rade na bausteli ili peru sudove,ciste itd. Ali obzirom da je sat 18,22 eu nije lose za pocetak dok je na bausteli sat sada 40 pa navise eu ide i do 200! Radi se po 10h i stedi,rentiraju se stanovi gde po dvoje,cetvoro zive i placaju dazbine! Tako se radi,do dve godine kada stanes na noge i zaradis,pristojan novac za dalje...neko ide za Belgiju,Norvesku...vecina,ostaje u Nemackoj gde dobijaju,radnu vizu i pocinju zivet,kako dolikuje coveku neoptereceni,nicim! Zene se i udaju,naj sigurnije sa drzavljaninom,Nemacke! Dobijaju se povoljni,krediti za posao,kucu,stan i radi se i zivi rastereceno od svega na sta smo navikli u Srbiji!
  • @Zaklina

    15.11.2022 16:38
    bilo bi lepo da se pozovete na lično iskustvo kada vec imate potrebu da se izjasnite po ovom pitanju.
  • Zaklina

    15.11.2022 13:35
    Odliv mozgova
    Srpski migrant u Z.Evropi nema sta da trazi vecina njih starosti 20-24 i vise, je ne zadovoljna jer ne zeli posao koji je placen oko 50000 din u nasoj zemlji. Misleci da je van nase zemlje bolje, nek prvo utvrdi koliko tamo treba raditi za to bolje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.