Brnabić: Do 2025. godine cela Srbija će biti pokrivena širokopojasnim internetom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će do kraja 2025. godine cela Srbija biti pokrivena širokopojasnim internetom, kome će moći da pristupe svi građani.
Brnabić: Do 2025. godine cela Srbija će biti pokrivena širokopojasnim internetom
Foto: 021.rs (arhiva)
"U 21. veku je to osnovno ljudsko pravo, ne može se očekivati da će mladi ljudi ostajati u selima i ruralnim područjima, gde mogu da rade neki posao, otvore svoju firmu, a da nemaju internet", rekla je Brnabić u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu u Beogradu.
Premijerka je dodala da je to investicija od 500 miliona evra, uz objašnjenje da je u pitanju javno-privatno partnerstvo gde će po polovinu sredstava obezbediti država i privatni sektor.
Brnabić je kazala i da će država od početka 2023. godine raditi na podizanju digitalne pismenosti starijih građana, kao i da taj projekat na početku obuhvata i 20 domova za stare osobe širom Srbije.
 
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naveo je da je uvođenjem sistema razmene podataka u javnim upravama (eZup) smanjen broj građana koji su morali da idu na šaltere.
 
Dodao je da je do sada, putem tog sistema, razmenjeno 125 miliona dokumenata, kao i da je cilj da se stvori sistem u kome građani neće uopšte morati da idu na šaltere.
  • Realista

    15.12.2022 19:19
    Mislim, ovo, ono...
    Da li su gospodži objasnili da internet radi na struju... na onu koju nemamo?
  • Svasta

    15.12.2022 18:55
    Prvo napravite puteve, pa uvedite struju i vodu, pa onda toalete...sela su nam odsecena od sveta a vama je do interneta?!
  • Deks

    15.12.2022 18:54
    Ali ne i kanalizacijom? Premijerko Brnabić zašto mislite da je u Srbiji moguće otvoriti firmu u naseljenom mestu gde ne postoji kanalizacioni sistem? Zar je samo internet bitan za otvaranje neke firme? U mnogim privrednim delatnostima internet uopšte nije bitan i nikada i neće biti bitan za poslovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija