VIDEO: Pošiljke se u Kini gomilaju na ulicama, posledice bi mogli da osete i kupci u Srbiji

"Preko AliExpresa pre 28 dana poručila sam dve krpice iz Kine i jedan sat. Krpice nisu stigle, a sat mi je kurir doneo juče".
VIDEO: Pošiljke se u Kini gomilaju na ulicama, posledice bi mogli da osete i kupci u Srbiji
Foto: Pixabay
Za ovo Jelenino iskustvo može se reći i da je dobro. Okolnosti sa kojima se poslednjih nedelja, a posebno dana suočavaju logistički centri u Kini dodatno bi mogli da "podgreju probleme", a problem je ponovo korona.
"Neke kineske kurirske službe do te mere kasne da se paketi i pošiljke gomilaju na ulicama Pekinga", rekao je jedan kineski špediter, otkrivajući da je glavni problem rastući broj radnika zaraženih korona virusom, prenosi Blic.
Usled kolapsa logističkih centara, transporta robe i rada fabrika u Kini, ljudima širom sveta, pa i građanima Srbije, već kasne isporuke. Rešenja na vidiku nema, pa bi se za sve koji i dobiju svoje porudžbine oko Nove godine moglo reći da su imali sreće.
 
"Prethodnih meseci sam poručivao više puta sa AliExpress-a, i od tri porudžbine dve su stigle na vreme, čak i brže nego što sam očekivao. Jedna je stigla za nedelju dana. S druge strane, za treću porudžbinu, koju sam napravio prošle nedelje, obavešten sam preko aplikacije da će ona stići tek krajem februara sledeće godine", priča za "Blic Biznis" Borjan iz Beograda.
 
Nakon što je u Kini ponovo izbila pandemija korona virusa, zbog popuštanja restriktivnih mera tamošnje vlade, druga najveća ekonomija sveta se suočava sa ozbiljnim nestašicama radnika i zatvaranjem fabrika.
 
Alis Tang, planerka kopnenog transporta za Kinu i Evropu u kompaniji ITS Cargo, rekla je da se virus "veoma brzo proširio" u poslednjih nekoliko nedelja.
 
"Jedan špediter u Kini je rekao da je više od 50 odsto njegovih kolega bolesno, a naš partner u Sinđijangu je istakao da je 70 odsto njihovih radnika zaraženo. Zvala sam još fabrika i oni su rekli isto. Rezultat toga je da su mnoge fabrike, logistički centri i kompanije počele sa prazničnim odmorima ranije nego što bi trebalo. Na primer, neke tekstilne fabrike u Ceđijangu najavile su prekid rada zbog praznika do dva meseca. Do kraja decembra, 60 odsto preduzeća u Guangdongu, Zhejiangu i Shandongu prestaće da rade", ističe ona.
 
Kaže da neke kineske kurirske službe do te mere kasne da se paketi i pošiljke gomilaju na ulicama Pekinga. Mnogi supermarketi su puni plastičnih kesa sa proizvodima koji stoje i čekaju kurire da ih dostave.
 
 
Ceo tekst Blica čitajte OVDE.
  • Petar PP

    09.09.2024 15:05
    Pazite kako otvarate pakete iz Kine, možda stigne Kovid iz 2019.
  • mrva

    27.12.2022 14:07
    @Dule
    koji ograničen pogled na stvari...
  • :/

    27.12.2022 13:50
    -
    @Dule

    Vi ste, Dule, jedan od onih koji kupe nesto na Aliexpressu "na veliko" za jeftino, pa onda prodajete ovde za 3 puta vise? Je li to razlog iz kog ste se naljutili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija