U Beogradu ozakonjeni nelegalno izgrađeni kvadrati vredni milijardu evra

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže pokazalo je da je u Beogradu u proteklih sedam godina ozakonjeno 450.000 kvadrata stambenih objekata, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole.
U Beogradu ozakonjeni nelegalno izgrađeni kvadrati vredni milijardu evra
Foto: 021.rs
Kako piše BIRN, grubom računicom današnja vrednost tih zgrada premašuje milijardu evra.
Istraživanje pokazuje da su ozakonjeni stambeni objekti, koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole, a nisu postojali ili nisu bili završeni 2015. godine, što se jasno vidi na satelitskom snimku Srbije iz te godine.
Novinari BIRN su koristeći napredne tehnike OSINT (istraživanje uz pomoć otvorenih izvora) pretraživali mapu grada i ukrštali podatke sa satelitskog snimka sa podacima iz Katastra i Registra građevinskih dozvola Agencije za privredne registre.
 
Ovo je rađeno zbog toga što, uprkos zakonskoj obavezi, ne postoje javni podaci o tome koja je rešenja za ozakonjenje objekata doneo Sekretarijat za poslove ozakonjenja Beograda, a Sekretarijat je ignorisao zahteve BIRN da ta rešenja dostavi.
 
U višemesečnom istraživanju pronađeno je više od 300 objekata na teritoriji glavnog grada, uglavnom stambenih zgrada većih od 1.000 kvadrata, koji su u potpunosti ili delimično izgrađeni nelegalno posle satelitskog snimka iz 2015. godine, pa onda ozakonjeni.
 
Istraživanje BIRN pokazuje da nije reč o izolovanim pojedinačnim slučajevima, pa čak ni o pojedinačnim beogradskim opštinama, već se radi o sistemskoj praksi koja je trajala godinama, a traje i dalje, i zabeležena je u svim centralnim beogradskim opštinama.
 
Dokumentacija do koje je BIRN došao pokazuje da su tokom 2016, 2017. i 2018. godine opštinski građevinski inspektori u više navrata lažno prikazivali stanje na terenu, tvrdeći u svojim rešenjima da su izlaskom na lice mesta ustanovili da su višespratnice u potpunosti izgrađene neposredno pre stupanja Zakona o ozakonjenju na snagu, odnosno pre novembra 2015. godine.
 
Dodatno, u svojim rešenjima su pisali i da se te zgrade mogu videti na satelitskom snimku iz 2015. godine.
 
Pošto bi od građevinskih inspektora dobili takva rešenja, opštine su ih slale Sekretarijatu za poslove ozakonjenja, koji je na osnovu tih rešenja građevinskih inspektora ozakonjivao ovakve zgrade bez gledanja satelitskih snimaka, što im je bila obaveza, dodaje BIRN.
  • Mile

    11.01.2023 14:00
    Sve sami krimosi
    Sve sami krimosi u izgradnji objekata. Drzavi takvi i trebaju jer drugacije ne bi dolazili do kesa za licno bogacenje i kupivinu glasova na izborima,
  • ing.arh.

    11.01.2023 10:43
    U Novom Sadu cveta kriminal
    Pogledajte višestemene zgrade u Veterniku, Adicama, Klisi, Dolini lopova itd., šta mislite kako su planovi donoseni, menjani i prilagodjavani za poznatog investitora, ili posrednika gradske vlasti, a da je infrastruktura svuda bila nepostojeća, ili delimično postojeća ali samo za individualno stanovanje. Zato kada su veće kiše infrastruktura puca i dolazi do većih havarija. E sada da mi imamo pravnu državu i da tužilac nije Zagorka Dolovac, možda bi odgovorni bili iza rešetaka, jer korupcija nikad veća nije bila u Novom Sadu. Dozvole se izdaju za jedan dan, planovi se menjaju po narudžbini zainteresovanih investitora bliskih vlasti, i šta je sve ovo nego organizovan kriminal, u kojem svi učestvuju, od zavoda koji radi na izradi planova, komisije za planove, gradske uprave, gradonačelnika i posrednika.
  • Okrugli ćošak

    10.01.2023 17:49
    Svi samo kukaju kako institucije države i sud, ne rade svoj posao godinama, da nema zakona - evo primera kako se ozakon sprovodi.
    Ali, milijarda evra? Malo je kume!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.