FOTO: Đoković podržao inicijativu da se u Srbiji uvede "Amber alert"

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Novak Đoković pružio je podršku kampanji da se u Srbiji uvede "Amber alarma", sistem koji pomaže pri pronalasku nestale dece.

U Srbiji se već nekoliko dana vodi kampanja za usvajanje "Amber alarma" ("Amber alert"), o kom se već duže vreme govori.

Podršku kampanji dao je i Novak Đoković, koji je na Instagramu podelio objavu na kojoj piše: "Ako zaista želiš Amber alert u Srbiji, podeli ovaj post".
 
Đoković nije ostavljao nikakav komentar na ovaj "stori".
Kampanju je pokrenuo Centar za nestalu i zlostavljanju decu iz Novog Sada, čiji je zastupnik Igor Jurić, otac devojčice Tijana koja je oteta i ubijena 2014. godine. 
 
 
Šta je "Amber alert"?
 
Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. 
 
Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.
 
Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.
  • Upit o Amber alertu

    18.01.2023 09:36
    Upit o Amber alertu
    Ako sam razumela, predlog je da MUP šalje nalog mobilnim operaterima da nam šalju bulk poruke o nestalim licima i ti operateri to rade ne koristeći softver koji se zove Amber alert. MUP isto šalje objave medijima i one se šalju ne koristeći aplikaciju Amber alert. Uzbunjivanje se u ovim scenarijima ne vrši preko Amber alerta. Šta je onda uloga softvera Amber alert? Da li može Amber alert da postuje javno trening i procesnu dokumentaciju za aplikaciju? Ako predlažu izmene zakona da bi se dozvolilo MUP-u da šalju bulk poruke sa ciljem uzbunjivanja u slučaju nestalog lica, ako to već nije dozvoljeno istim, a možda i jeste, nisam pravnik, pa ne znam, onda nek postuju predlog zakona kako bi se u javnoj diskusiji pravnici izjasnili o tom predlogu. Mi smo već dobili cirkularne poruke preko mobilnih operatera od Batuta za vakcine i od SNS-a pred izbore, dakle sistem MUP-a već postoji i efikasno funkcioniše. Ovde nije objašnjeno šta Amber alert tačno radi što bismo mi mogli da podržimo ili tačnije, šta softver radi što već MUP ne može da izvede bez ove aplikacije koja je nedovoljno objašnjena. Interesuje me i da li je aplikacija samostalna ili se traži njena integracija sa sistemom MUP-a gde se nalaze svi naši podaci. Ako se integriše, koji i čiji podaci će biti mapirani i prikupljeni, koji su nivoi pristupa tim podacima i ko ih kontroliše. Slažemo se svi da MUP treba da podigne alarm, ali mi ovde nije jasna uloga Amber alerta osim kao organizacije koja može dodatno da podel
  • Radojica

    13.01.2023 16:53
    I ja podržavam
    I ja podržavam akciju da se sruši Kula Nebojša.
    Još podržavam i akciju gradnje nelegalnih objekata uz vodotokove, ali i neverovatno divne taštine hidrocentrale.
    Nole Izdrži!
  • grunf

    13.01.2023 14:32
    E
    ako je Nole podrzao, onda sigurno treba uvesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.