Protić: Trudim se da sagledam srpstvo u celini i ocena je katastrofalna, samo je jedna slamka spasa

Istoričar Milan St. Protić ocenio je da je evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja nepovoljan za Srbiju.
St. Protić je dodao da su do takvog nepovoljnog sporazuma doveli pregovori koji su vođeni, kako je istakao, pogrešnim putem. Istakao je da nas istorija uči da je u poslednjih 80 godina "iz koraka u korak" Kosovo sve dalje od Srbije.
"Ono što je bitno jeste da je pregovore trebalo voditi drugačije. Ja se trudim koliko mogu da sagledam srpstvo u celini i ta ocena do koje dolazim je katastrofalna. Poslednji popis pokazuje na kakvoj se nizbrdici nalazimo, a da ne govorimo o stanju morala, ekonomije ili institucija", rekao je Protić u "Utisku nedelje" na TV Nova S, a prenosi Nova.rs.
On je ocenio da smo još 2001. godine imali neku šansu da se nešto uradi i da je ona propuštena.
 
"Pregovori su bili katastrofalni i ovo je jedino što smo mogli da očekujemo", naveo je on.
 
St. Protić je istakao da je jedina "slamka spasa" za Srbiju i srpski narod da postane punopravna članica Evropske unije.
 
"Nisam čak siguran da je to garancija, ako prihvatimo ovaj plan...onog trenutka kada Srbija postane punopravna članica EU diže se rampa na članstvo Kosova u UN", rekao je on.
 
Upitan o svojoj izjavi da je tokom jednog gostovanja uputio savet Srbima na Kosovu da se "dosele u Srbiju", Protić je istakao da na Kosovu stradaju neki nevini i nedužni ljudi, a koje mi koristimo kao argument za odbranu teritorije.
 
"Obučemo skupa odela, sednemo u skupe limuzine, odemo tamo na nekoliko sati i podelimo im neke poklončiće i keks i čokolade i mislimo da smo nešto uradili. To je za mene najveći stepen nacionalne hipokrizije. Znamo da im bolje neće biti nikad", izjavio je gost "Utiska nedelje".
  • Aleksej

    14.02.2023 10:07
    Ma da
    "onog trenutka kada Srbija postane punopravna članica EU"

    Sta se pravis blesav, znas da to nikad ne cebiti.
  • Саша

    13.02.2023 23:22
    И да нас остане 300,порука је и даље иста:"НЕМА ПРЕДАЈЕ"
  • pajo patak

    13.02.2023 14:01
    @Лиманац
    a tvoje mudrolije ne doprinose razvoju zdravog razuma i logičkog razmišljanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija