Birodi: Većina u Srbiji krivi EU, SAD, NATO i Ukrajinu za agresiju Rusije

Čak 71,8 odsto građana smatra da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, kao i da su glavni krivci za rat u Ukrajini "svi osim Rusije".
Birodi: Većina u Srbiji krivi EU, SAD, NATO i Ukrajinu za agresiju Rusije
Foto: FoNet
To je pokazalo istraživanje "Javno mnjenje u Srbiji i mediji", koje je sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI). 
"Postoji stav koji je dominantan u društvu Srbije, a to je da su EU, SAD i NATO, zajedno sa Ukrajinom, krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu", rekao je izvršni direktor Biroa Zoran Gavrilović.
Gavrilović je rekao da je na pitanje kako bi Srbija trebala da se ponaša prema situaciji u Ukrajini, najveći broj ispitanika odgovorio da bi trebalo da bude neutralna, dok 37,8 odsto smatra da treba da podrži rusku stranu.
 
"Ukrstili smo izvor informisanja i stav prema ratu. Nalazi jasno pokazuju da je militarizam najprisutniji kod publike Hepija, Pinka, B92 i RTS", rekao je Gavrilović.
 
On je rekao da "publika Hepija, B92, pre svega, Pinka opravdava rat u Ukrajini, dok publika N1 i donekle Nove S ne opravdava".
 
Da je u decembru 2022. godine, kada je sprovedeno istraživanje, održan referendum s pitanjem da li podržavate članstvo Srbije u Evropskoj uniji, imali bismo pata karte, rekao je Gavrilović. Rekao je i da bi isti broj ispitanika, nešto više od 39 odsto, glasao i za i protiv članstva Srbije u EU. On je rekao i da je svaki četvrti ispitanik znao u kojoj su fazi evropske integracije Srbije.   
 
Gavrilović je naveo i da su nalazi istraživanja pokazali da je "oko dve trećine građana Srbije anomično, odnosno da ovo društvo vide kao društvo u kome se ne biraju sredstva da bi se postigli ciljevi".
 
Kada su u pitanju prioriteti građana Srbije, dominiraju oni koji se odnose na zapošljavanje, lečenje i školovanje, vladavinu prava, postojanje pravne države, reda i poretka u društvu.
 
On je rekao da je 64,4 odsto ispitanika odgovorilo da im je glavni izvor informisanja Radio-televizija Srbije, 33,7 Prva televizija, 32,5 Pink, 18,3 Hepi, 15 B92, 12,8 N1 i osam odsto Nova S i istakao da su ispitanici u ovom slučaju imali mogućnost da biraju više odgovora.
 
Govoreći o glavnim izvorima informisanja i o tome za koga ispitanici glasaju na izborima, Gavrilović je naveo da je istraživanje pokazalo da vlast dobija glasove od građana koji se informišu preko televizija sa nacionalnim pokrivanjem, a građanska opozicija najveći deo glasova dobija od građana koji se informišu preko N1 i Nove S.
 
On je rekao da je "nacionalna opozicija", u koju svrstava pokret Dveri, stranku Zavetnici i Novu DSS "umiljato jagnje koje dobija i od jedne i od druge strane".
  • Перун

    15.02.2023 00:45
    Чуј чак 71,8% а колико је за увођење. Не знам колико је анкета валидна али у Београду је знатно више против санкција Русији и за ближу сарадњу са истом. У мом окружењу високо образованих готово да је занемарљив број који нису за Русе и тако да су им противници вероватно из реда мањина.
  • Beograd

    14.02.2023 13:28
    Posto me niko nije anketirao evo i moj glas : NE u EU i NE sankcije Rusiji. Za rat iskljucivo kriva Ukrajina i zapad.
  • tarabic

    14.02.2023 12:36
    nece da moze
    Aa@,,Kakve god da su vam ankete, mi smo samo mala igračka u rukama velikih sila.,,
    Ispada da ako je neko jaci, on moze da tuce bije i ubija one slabije, ako sam ja jaci od tebe, to neznaci da treba da te bijem. Valjda bi trebalo da budu neka pravila i PRAVDA, nadajmo se da ce ih sada Rusi nauciti pameti. OVi sa zapada ponasaju se ko AV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.