Ekološka udruženja traže da se inicijativa o zabrani litijuma nađe u Skupštini

Predstavnici Saveza ekoloških aktivista Srbije i drugih ekoloških udruženja predali su danas ponovo Skupštini Srbije zahtev za razmatranje narodne inicijative o zabrani litijuma.
Ekološka udruženja traže da se inicijativa o zabrani litijuma nađe u Skupštini
Foto: 021.rs
Tom inicijativom se predviđa donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja, prerade i eksploatacije minerala koji u sebi sadrže litijum i bor.
Narodna inicijativa predata je parlamentu prošle godine, a kako su predstavnici ekoloških udruženja rekli novinarima ispred Doma narodne skupštine, nju je potpisalo više od 38.000 građana i trebalo je po zakonu da se nađe na dnevnom redu na prvoj redovnoj sednici novog saziva.
Profesorka Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić rekla je da građani imaju demokratsko pravo da pokrenu takvu inicijativu, i kritikovala ako je predsednik Skupštine Vladimir Orlić dozolio da narodna inicijativa zajedno sa potpisima bude izgubljena.
 
"Ako Skupština i dalje bude ćutala, postoje određene pravne mogućnosti da se protiv toga borimo. Obratićemo se Ustavnom sudu, ne moram objašnjavati kako, ali određene mogućnosti postoje", rekla je Rakić Vodinelić.
 
Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" rekao je da su se danas okupili kako bi Skupštini predali zahtev i opomenuli je da je u više navrata prekršen zakon i Ustav zato što narodnu inicijativu nisu izneli na dnevni red.
 
Bojana Selaković iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji smatra da je važno da se isprati šta će se desiti, i na koji način će se Skupština opredeliti prema ovoj narodnoj inicijativi kako se ne bi došlo u situaciju da instrument narodne inicijative bude obesmišljen.
 
Miroslav Mijatović iz organizacije PAKT tvrdi da se projekat rudnika litijuma nastavlja, jer su se tri puta obraćali nadležnom ministarstvu i pitali šta je sa zahtevom Rio Tinta za određivanje eksploatacionog polja i da su dobili odgovor da je zahtev na čekanju.
 
Obraćanju predstavnika ekoloških udruženja i organizacija prisustvovali su narodni poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta, Boško Obradović i Radomir Lazović, kao i poslanica Radmila Vasić.
  • 313z

    23.02.2023 07:08
    Muljare bili i ostali
    Sekta i orlić neće laka srca dozvoliti diskusiju o litijumu u skupštini. Neće da razočaraju ljubljenog vođu.
  • Ludilo

    23.02.2023 06:38
    To je kao da Arapi traze zabranu vađenja nafte
  • Goki

    22.02.2023 22:42
    Smrt litijumu. STOP nazadnjacima. Sloboda gradjanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija