U udžbeniku zadatak da deca analiziraju negativan tekst o SBB: Oglasila se izdavačka kuća

U gramatici za osmi razred osnovne škole "Jezičko blago" izdavača "Novi Logos", koja se koristi u nastavnom programu, nalazi se zadatak u kom se spominje kablovski operater SBB u negativnom kontekstu.
U udžbeniku zadatak da deca analiziraju negativan tekst o SBB: Oglasila se izdavačka kuća
Foto: 021.rs

Kako piše u pomenutom udžbeniku, deci se zadaje zadatak da analiziraju tekst o SBB kompaniji, tačnije da odrede kojim funkcionalnim stilom je tekst napisan, prenosi Nova.

"Pojedini pretplatnici SBB-a ovih dana su bili neprijatno iznenađeni kada su im stigle uplatnice za kablovsku televiziju. Računi su im, kako tvrde, uvećani za oko 15 odsto, pa će, umesto dosadašnjih 1.295 dinara, za ovu uslugu morati da izdvoje najmanje 1.395 dinara mesečno. Našoj redakciji javilo se nekoliko uznemirenih građana koji tvrde da nisu dobili obaveštenje, još manje obrazloženje, za ovo poskupljenje. Zanimalo ih je da li kablovski operater može da poveća cene bez saglasnosti i prethodnog obaveštenja korisnika", glasi zadatak na strani 168.

Pomenuti udžbenik za osmake je odobrilo Ministarstvo prosvete, te je na osnovu rešenja knjiga puštena u upotrebu.
 
U "Novom Logosu" odgovaraju da na njihovu uređivačku politiku niko ne utiče, niti da je primer u udžbeniku gramatike za 8. razred "Jezičko blago" naveden tendenciozno i sa lošom namerom.
 
"Nastava jezičke kulture podrazumeva i funkcionalno povezivanje znanja sa aktuelnim društvenim temama, podizanje svesti o kritičkom čitanju, iznošenje argumentacije i slično. U zadatku koji je naveden u udžbeniku dat je primer iz teksta objavljenog u Politici, a od učenika se traži da prepoznaju funkcionalni stil. Tekst je reprezentativan u pogledu odgovora na pitanja ko, šta, kada, gde, zašto (onako kako učenici uče o formiranju teksta), a istovremeno dovoljno stilski pomeren da kod učenika pobudi pažnju i podstakne razmišljanje i kritičku interpretaciju", kažu iz ove izdavačke kuće.
 
Dalje objašnjavaju da se od dece u konkretnom zadatku traži prepoznavanje vrste stila na osnovu stvarnog teksta.
 
"A sa ovakvim tekstovima oni se susreću u realnom životu. Posebno naglašavamo, da je naša izdavačka kuća već duže vreme izložena medijskom linču koji sprovodi nelojalna konkurencija, te da smo izuzetno osetljivi na korišćenje obrazovanja u bilo koju drugu svrhu. Blizu dve decenije, koliko se bavimo izdavanjem štampanih i digitalnih udžbenika, uvek smo se zalagali za podizanje kvaliteta obrazovanja za šta ćemo se boriti i u budućnosti uprkos neistinama i provokacijama koje se plasiraju u medijima", kažu iz "Logosa" za Nova.rs.
 
U zadatku koji je naveden u pomenutom udžbeniku dat je primer iz teksta objavljenog na elektronskom portalu Politike 28. januara 2018. godine pod nazivom "Gledaoci gube bitku sa kablovskim operaterima".
  • Zoran

    01.03.2023 22:31
    Čudan izbor
    Kažu da na njihovu uređivačku politiku ne utiče niko. Kako onda izabraše tekst iz Politike a ne iz, na primer, dnevnog lista Danas. Kakva slučajnost. Ništa im ne vredi, ne mogu nas naterati da se odreknemo SBB-a čak i kad taj pritisak vrše preko naše dece.
  • Ck

    01.03.2023 22:23
    Analiza
    Analiziraj mi rečenicu Vučić je pe,**r
  • Primopredaja

    01.03.2023 15:27
    Primer 1-Tona i gram
    Još bolji primer iz svakodnevnog života za analizu :
    Predsednik Vučić Aleksandar je u medijima stao u odbranu vlasnika uzgaivačnice indijske konoplje sa visokim procentom THC,navodeći da vlasnik Predrag Koluvija nije nikog ubio,pa samim tim nije kriv za ubistvo,merenom u tonama "zdravih proizvoda".
    Izdavač: Laguna,uz odobrenje ministarstva omladine,sporta,obrazovanja i sportskih kladionica,uz podršku ministarstva pravde i obaveštajnih službi,uz blagoslov svete partijaške stolice "Presveti Uhleb".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.