Od početka rata u Ukrajini kroz Srbiju prošlo 148.000 Ukrajinaca, njih 26.000 prijavilo boravak

U prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji tokom 2022. godine evidentirano je nešto više od 124.000 migranata.
Od početka rata u Ukrajini kroz Srbiju prošlo 148.000 Ukrajinaca, njih 26.000 prijavilo boravak
Foto: Beta/AP

Od početka ove godine kroz zemlju je prošlo oko 13.000 osoba, pokazuju podaci Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

U komesarijatu su za agenciju Beta kazali da trenutno u prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji boravi 2.249 lica.

Naveli su i da je od početka sukoba u Ukrajini kroz Srbiju prošlo više od 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravak.
 
"U Centru za azil u Vranju, koji je predviđen za državljane Ukrajine, trenutno se nalazi 74 osoba, a 19 dece ide u školu", kazali su u komesarijatu.
 
Prema podacima Kancelarije za azil, do sada je ukupno 1.231 osoba iz Ukrajine dobila rešenje o privremenoj zaštiti.
 
"U smeštajnim objektima komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski proizvodi, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama", rekli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije.
 
Komesarijat je, dodali su, u stalnom kontaktu i vodi računa o 4.500 Ukrajinaca koji su u privatnom smeštaju.
  • Joca

    06.03.2023 10:52
    Usputna stanica
    Vecina pobegla, nisu ludi da ostanu u ovoj zabokrecini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.