Kavčić: Da ne puni džepove izdavačima, država bi svim đacima mogla da obezbedi besplatne udžbenike

Profesor Aleksandar Kavčić osnivač je fondacije koja promoviše besplatne udžbenike, a za N1 je rekao da se ta "priča širi".
Kavčić je ranije rekao da se besplatni udžbenici koriste u 350 osnovnih škola u Srbiji, a da je cilj da i učenici srednjih škola dobiju mogućnost da koriste besplatne udžbenike.
"Savet roditelja ima pravo da učestvuje u procesu izbora udžbenika, i ja apelujem na njih - to je vaše pravo, vaša su deca i vaši novci. Imate pravo da se pitate za dobrobit svog deteta i svoj budžet, vi ste i potrošač", kazao je Kavčić.
Kaže i da je u stalnom kontaktu sa roditeljima i nastavnicima.
 
"Priča se širi, sve je veća zastupljenost ovih udžbenika, a u malim mestima daleko bolje prolaze", kaže.
 
Na pitanje zašto je to tako, odgovara:
 
"Jer su u manjim mestima plate niske, minimalac u septembru pokrije dva kompleta udžbenika. Roditelj koji ima dva đaka tog meseca može da kupi samo dva kompleta udžbenika. A nešto treba i da se jede", rekao je Kavčić za N1.
 
Ministarstvo prosvete objavilo je da je počela prijava za besplatne udžbenike. Kako navode, prijava se obavlja u školi do 10. aprila 2023. godine.
 
"Ta država je takođe izdala izveštaj koji kaže da svega 15 odsto maloprodajne cene udžbenika je trošak pravljenja udžbenika. Država što kupuje za 15 odsto đaka, može sve đake Srbije da pokrije besplatnim udžbenicima, kada ne bi punila džepove pljačkaškim izdavačima", naglasio je Kavčić.
 
Dodaje i da u istom izveštaju stoje preporuke šta Ministarstvo prosvete treba da uradi.
 
"Čekamo da vidimo šta će biti", kazao je.
 
Prijave za besplatne udžbenike ministarstva
 
Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovne škole koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, trajaće do 10. aprila.
 
Škole će preko razrednih starešina i učitelja obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, saopštilo je Ministarstvo.
 
Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju sledeće kategorije učenika:
 
- Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
 
- Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
 
- Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
 
- Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
 
- Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3
 
- Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.
 
Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:
 
- U prvom ciklusu (od prvog do četvrtog razreda) – za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;
 
- U drugom ciklusu (od petog do osmog razreda) – za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.
 
Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika.
  • Razno

    29.03.2023 10:50
    Koliko svojih para je profesor morao da uloži da bi naša deca dobila jeftine udžbenike! Zašto to država ne ulaže!
  • Мунгос

    29.03.2023 10:44
    Поздрављам иницијативу професора, крајње је време да се о томе прича и ради, а не о неким тополама из Новосадских брголазина.
    Сви уџбеници могу да буду бесплатни, или са минималном ценом која покрива само материјал и штампање. И буџет не би био претерано оптерећен. Каква ауторска права, какви бакрачи, увек ће се наћи способни волонтери као што је професор, али не бесплатни уџбеници зато што ће он пронаћи фонд и донаторе, то не помаже да укинемо корумпиране уџбеничке паразите.
    Корупција се укида само онда када пресуши извор корупције. А извор корупције ће пресушити само ако се поступи по овом мом предлогу.
    То је врло једноставно, просто, лако урадити. Али то је могуће само у друштву које није корумпирано. Па и у корумпираном друштву је могуће то извести уколико Влада и њени правници нису корумпирани. Посматрајући наше друштво, лако је доказати да је наша Влада корумпирана самим тим што Она НЕЋЕ да прави уџбенике бесплатне или са симболичном ценом. А ништа је не кошта да тако уради. Само треба да се одрекне свог корупционог дела плена.
    Нажалост, чак су педагошки лопови смислили и методу која онемогућава коришћење старих уџбеника. Себи су осигурали приход као ренту, наплаћујући без потребе сваке школске године, фол свој виртуелни ауторски рад и труд.
    Проблем није велики, проблем је лако решив, само је потребно да сви престану да се праве блесави.
  • zx

    29.03.2023 09:24
    Bravo!
    I veliko hvala za profesora Kavčića, koji je kada se obogatio, rešio da se oduži državi koja ga je školovala. Profesor je zaradio pošteno svaki dolar koji ima. Za razliku od njega, novokomponovani bogataši nisu ništa uradili da pomognu građanima svoje države. A sigurno da su mnogi i bogatiji od njega!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f