Menstruacija nije ničiji izbor: Peticija da se smanji PDV na proizvode za menstrualnu higijenu

Ženski klub Kreni - Promeni pokrenuo je peticiju da se smanji PDV na proizvode za menstrualnu higijenu.
Menstruacija nije ničiji izbor: Peticija da se smanji PDV na proizvode za menstrualnu higijenu
Foto: Pixabay

Peticiju je do sada potpisalo skoro 39.000 građana.

Kako navode, menstruacija nije ničiji izbor, niti luksuz, već fiziološka pojava.
"Žene kada dobiju kupe proizvode za menstrualnu higijenu daju 20 odsto tog novca na porez državi svaki mesec? Mnoge od njih nemaju novac za ove proizvode pa koriste krpe, peškire, toalet papir, kartone... Istovremeno postoje proizvodi na koje se plaća manji porez zbog njihovog značaja i neophodnosti. Pridružite nam se u borbi protiv menstrualnog siromaštva", navode u Kreni - promeni.
 
 
Proizvodi za menstrualnu higijenu su neophodnost poput hrane i odeće, a ne odabir poput uzimanja cigareta ili alkohola.
 
Irska, Australija, Kanada, Indija, Velika Britanija, ali i mnoge afričke zemlje, ne oporezuju proizvode za menstrualnu higijenu. Nemačka je 2019. god. smanjila stopu PDV-a sa 19 na sedam odsto, tako što je reklasifikovala proizvode za menstrualnu higijenu u "neophodne". U Hrvatskoj je početkom 2022. god. PDV na menstrualne potrepštine smanjen sa 26 na 13 odsto, a u toku je borba za smanjenje poreza na pet odsto.
 
Potpisivanjem ove peticije dajete svoj glas da menstruacija ne bude luksuz i da ulošci, tamponi i menstrualne čašice budu oporezivani najnižom stopom oporezivanja u Srbiji od 10%, napominje se u tekstu peticije.
 
Svoj potpis možete dati OVDE.
  • Лиманац

    21.04.2023 18:36
    У том случају, прво нека се смањи ПДВ на средства за личну хигијену и тоалет-папир.
  • Tas

    21.04.2023 11:53
    Sa ovakvim mišljenjima muškaraca, čudo jedno da se u Srbiji napravi i pola deteta po odrasloj osobi. Svaka čast tim ženama šta su sve u stanju da nose na svojim plećima, i sa čime da se bore umesto da od najbližih imaju pomoć. Svaka vam čast, žene Srpkinje. Svaka čast, vi ste u ratu, a ni ne primetite to!
  • Aleksandra

    21.04.2023 11:52
    Pogrešna adresa
    Problem cene uložaka nije pdv već proizvođačka alavost i visoke trgovačke marže. Znate kako proizvođač osnovnih higijenskih proizvoda projektuje cenu za neko tržište? Ne na osnovu toga koliko njih košta da proizvedu, već kolika je platežna moć u nekoj državi. Ove drugarice treba da saznaju koliki je profit proizvođača i trgovaca, pa ako imaju mozga da zazvone na pravu adresu. I to kažem kao žena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.