Pokemoni, vikinzi, rokeri, vampiri, vanzemaljci - kako su se sve građani izjašnjavali na popisu

Na popisu održanom 2022. godine, podaci o nacionalnoj pripadnosti 322.013 građana podvedeni su pod "nepoznato".
Pokemoni, vikinzi, rokeri, vampiri, vanzemaljci - kako su se sve građani izjašnjavali na popisu
Foto: 021.rs
Kako su se oni izjasnili?
Kako su iz RZS naveli za portal N1, u tu kategoriju, od 323.013 građana, "uključena su lica za koja nije prikupljen odgovor na pitanje o nacionalnoj pripadnosti, i lica za koja su podaci preuzeti iz adminstrativnih izvora, kao i 7.575 lica od kojih je na pitanje o nacionalnoj pripadnosti dobijen odgovor koji se ne ne može smatrati nacionalnim izjašnjavanjem".
Tu spadaju, kako navode iz RZS, oni građani koji su na primer naveli veroispovest umesto nacionalne pripadnosti – pravoslavac, hrišćanin, katolik.
 
Bilo je, međutim, i zanimljivijih odgovora.
 
Građani su se izjašnjavali i kao "džedaj, vanzemaljac, marsovac, svemirac, klingonac, stanovnici planete Zemlje, kosmopolite, navijači – Zvezdaši, Partizanovci, hobiti, liliputanci, vikinzi, apači, pankeri, šišarke, pokemoni, rokeri, vampiri…", rekli su u odgovoru na pitanje portala N1 iz RZS.
Podsetimo, Republički zavod za statistiku objavio je juče konačne rezultate popisa stanovništva, objavljujući i podatke o nacionalnosti.
 
Prema ovim podacima, u Srbiji živi ukupno 6.647.003, od toga 3.231.978 muškaraca i 3.415.025 žena. Očekivano, u Srbiji živi najviše Srba - 5.360.239, ali je i njihov broj najviše opao. 
 
Godine 2011. u Srbiji je živelo 5.988.150 ljudi koji su se izjasnili kao Srbi, što je za 628.000 više u odnosu na trenutno stanje. 
 
U Srbiji je najviše porastao broj Rusa i Jugoslovena.
 
Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva, u Novom Sadu živi najviše Srba, zatim Mađara, Slovaka, pa Hrvata.
  • Vladan

    30.04.2023 11:06
    @nejasno

    Pomešao si sa Vojvodinom, za Srbiju niko ne kaže da je multinacionalna nego da je zaostala rupa.
  • nejasno

    29.04.2023 22:49
    Multinacionalna???
    Ja ne vidim šta je tu multinacionalno kada je 80% srba???
    Ako tako gledamo onda su sve države na svetu multinacionalne pa nema nijedna koja je 100% čista osim možda Poljske. Ja mislim da taj pridev treba da izbacimo kao neosnovan i da konačno prihvatio da je Srbija srpska država što i jeste. Da pobrišemo ove glupe nazive po tablama, izbacimo višejezične gluposti iz prakse pošto svakako EU traži 30% za bilo kakve definicije.
    Kraj i konac maltretiranja naroda.
  • Samo pitam

    29.04.2023 18:55
    Da li iko od svih ovih "nacionalnih" zna kada su se formirale nacije i nacionalne države ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija