Selaković čestitao Prvi maj: Novi zakon efikasnije štiti radnike

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković čestitao je svim radnicima i zaposlenima u Srbiji Međunarodni dan rada.

Poručio je da oni čine pokretački i razvojni faktor ne samo privrede, već i celog društva.

On je istakao da je neophodno razvijati socijalni dijalog i da iz Ministarstva ulažu velike napore da kroz podsticanje socijalnog dijaloga sa svim stranama, radnicima i poslodavcima, bude uspostavljeno međusobno poverenje i razumevanje između socijalnih partnera, poštovanje dogovora i ispunjavanje preuzetih obaveza.
Socijalno-ekononomski savet jedna je od najvažnijih institucija socijalnog dijaloga, jer okuplja sve tri strane – Vladu, sindikate i poslodavce, ukazuje Selaković i dodaje da na sastancima Saveta svi članovi imaju priliku da predstave ono za šta se zalažu, da se o tome diskujute, i konačno dođe do zajedničkog rešenja.
 
Jedan od načina unapređenja položaja radnika jesu i kolektivni ugovori, koji dovode do postizanja većeg obima prava u odnosu na ona koja sam Zakon o radu predviđa, istakao je Selaković.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je posle 18 godina dobila novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu koji je usaglašen sa EU standardima i koji će značajno unaprediti sistem zaštite radnika u Srbiji.
Novi zakon predviđa niz novih mera koje su usmerene na bolju i efikasniju zaštitu radnika, posebno na onim radnim mestima sa povećanim nivoom rizika kada je upitanju bezbednost i zdravlje, kazao je Selaković.
 
On je dodao da nova zakonska rešenja propisuju 73 različita prekršaja, a pooštrena je i kaznena politika, odnosno maksimalne novčane kazne su udvostručene.
  • deka

    01.05.2023 16:16
    prašina u oči
    Sve je ovo predstava pošto se ni postojeći zakoni ne poštuju. imamo slučaj da , u MSK Kikinda koji spada u SEVESO postrojenja (opasna po okolinu u slučaju havarije ) rade vatrogasci sa 60 godina života a fond PIO neće da izvrši reviziju radnih mesta (uvođenje beneficiranog staža) .Ministar za rad je obavešten, ali ga nije briga .U smederevskoj željezari , vatrogasci nemaju povećan rizik kao ni beneficirani radni staž To su zanimanja koja se zbog starosti ne mogu obavljati do 65. godine ...o čemu dalje da pričamo??? Kada se desi nova nesreća tražiće se krivci ,ali ne među pravim krivcima već među radnicima.
  • Jedan

    01.05.2023 14:40
    dan u godini kada krenu da filozofiraju zvaničnici o radnicima i njihovim pravima. FARSA obična i jadna protokolarna priča bez smisla i značaja.
  • Dusan

    01.05.2023 14:22
    Kakva zastita
    Prazan dzep ne stiti od nicega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija