Janković: Brzo smo došli od izmaknute stolice nastavnici do pucnjave u školi

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je za Tanjug da smo od izmaknute stolice profesorki do pucnjave u školi došli veoma brzo.
Janković: Brzo smo došli od izmaknute stolice nastavnici do pucnjave u školi
Foto: FoNet
Kako je rekla Janković, nadala se da taj "američki model" neće doći u Srbiju.
"Mnogo je sada pitanja, a odgovore moramo dati i kao roditelji, i kao nastavnici, i kao društvo, pre svega da se suočimo sa tim da nam se desilo najgore što je moglo da nam se desi, a sada da pokušamo da popravimo naš sistem obrazovanja, školovanja i da naravno pružimo i podršku našoj deci", istakla je ona.
Najveći problem u našem obrazovanom sistemu, objašnjava Janković, jeste prelivanje nedostataka ili poremećenih vrednosti u društvu i velikog nasilja, koje se iz takvog društva preliva u škole.
 
"Deca za koju su nas na fakultetu učili da se vaspitavaju očima, a ne ušima, vide loše stvari i onda upravo te loše stvari rade", dodala je ona.
 
Katarina Šćepanović iz Foruma Beogradskih gimnazija rekla je za Tanjug da prosvetni radnik može da primeti da sa detetom nešto nije u redu, ako svoje učenike dobro poznaje i ako radi u odeljenju gde nema previše dece.
 
"Danas profesori najčešće rade u odeljenjima gde ima 30 i više učenika i mnogo je teže primetiti suptilnije promene u ponašanju i reakcijama", rekla je ona.
 
Na pitanje Tanjuga da li se nakon svega oseća bezbedno u školi, kao i njeni đaci, istakla je da nisu o tome razgovarali, ali da su se u četvrtak svi osećali loše, dok strah nije postajao.
 
U Srbiji je u toku trodnevna žalost koju je Vlada Srbije proglasila zbog tragedije koja se dogodila u sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je trinaestogodišnji učenik ubio devet osoba, od kojih osam učenika i jednog radnika obezbeđenja, a ranio sedam - šest đaka i nastavnicu istorije.
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • pogađam li

    07.05.2023 17:52
    predviđanje
    kada je izmaknuta stolica i ičenici VRAĆENI u školu napisao sam da je sledeće ubistvo. nažalost bio sam u pravu. ludaci će sada pokušati da prevaziđu broj ubijenih. mora sve da se promeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.