VIDEO Osude reči patrijarha koji je pojedine žene nazvao "jadnicama": Može jadnica, ali ne naučnica

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku" i one žene koje, kako kaže, govore da su žene ugrožene, naziva "jadnicama" i kaže da su "beda jedna".
"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna", samo su neke od patrijarhovih reči.
 
Predsednik PSG Pavle Grbović naveo je na Tviteru da "ne veruje šta čuje, a još manje razume".
 
"Rečnik koji ne pristaje nikome, a najmanje patrijarhu. Pogotovo u državi koju je zapljusnuo talas femicida. Pritom ne razumem kako žena može biti jadnica i bednica, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja", naveo je Grbović.
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da "LSV najoštrije osuđuje govor mržnje patrijarha Porfirija prema ženama".
 
"Javnost je navikla da patrijarh Porfirije ćuti na sve nepravde koje se dešavaju u našem društvu, ali direktno stvaranje atmosfere u kojoj je govor mržnje prema ženama prihvatljiv jeste crvena linija za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođane i Vojvođanke koji se bore za društvo u kojem se žene osećaju sigurno i ravnopravne su sa muškarcima", naveo je Kostreš.
 
Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura navela je da "povlači svaku lepu reč o osobi koja ovoliko mrzi žene".
 
"Koja dok se bavimo saniranjem bola i tuge nakon dva masakra, dok brojimo 18. žrtvu femicida i ko zna koji slučaj nasilja, širi mržnju prema delu svoje pastve i bavi se glupostima. Nedostojan. A mogao je lepo kao otac Stevan. Vernica sam i ovo me gotovo pa nepovratno udaljava od crkve. Praktikovati veru mogu i u svoja četiri zida, ne moram ići tamo gde sam nepoželjna. Ovo je toliko sramotna izjava da reči nemam", navela je Macura.
 
"Začuđujuće je kako patrijarh dok vređa žene i protiv je rodno senzitivnog jezika upotreba reč ‘jadnice’ u ženskom rodu. Klizi mu sa jezika ‘jadnice’, ali je zato teško da se izgovori ‘direktorka'", navela je aktivistkinja Dejana Stošić.
 
"Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena. Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote? Za naše društvo, tužno je da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost jos veća, a sramota nemerljiva. Mi vernice i 'jadnice', 'bednice' želimo da nasilje nad ženama prestane i borićemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi 'ispadi' Patrijarha", napisala je bivša ministarka Zorana Mihajlović.

Podsećamo, patrijarh je u uskršnjoj poslanici rekao da se iza rodno senzitivnog jezika krije "borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života".

  • Mile

    03.06.2023 17:13
    Profitirije
    Profitirije gleda zadrugu i prolupo skroz.
  • Milan

    22.05.2023 14:09
    MasternjačaOdžačarkaVojnikinja
    Da li je neko razmislio koliko se srpski jezik "ruži" ovakvim pokušajem devastacije, da li je neko razmislio zašto slovenci kažu slovenski jezik a ne slovenački i ne propuštaju priliku da naš jezik ili ljude zovu srbijanski a ne srpski, od skora još neke naše komšije našu crkvu zovu srbijanskom?
    Kako vam to zvuči?
    Navešću još nekoliko primera gde bi se putem rodne ravnopravnosti srpski jezik mogao koristiti ovako:
    master - masternjača
    vojnik - vojnikinja
    psiholog - psihološkinja
    pušač - pušačica
    Kako vam ovo zvuči?
    Posebno me zanima, poštujući nove trendove, šta ako imamo osobe koje se izjašnjavaju kao neutralne ili neodređene, onda im se treba obraćati sa to, kako ćemo njima prilagoditi jezik?
    Drugi primer je ukoliko imamo osobe koje su "fluent" odnosno danas su muško a sutra su žensko. Onda ako je to danas muško i ja im se obratim sutra kao muškoj osobi, a ona se sutra izjasni kao žensko, može da me tuži zbog nepoštovanja rodne ravnopravnosti.
    Konačno zašto se recimo englezi ne bave ovim i muške odrednice su im sasvim dovoljne za funkcionisanje jezika, nego daj budali temu pa da zamajava ceo narod....
  • Greša

    17.05.2023 16:36
    Budi čovek a posle šta hoćeš
    Čak i ovako izvučeno iz konteksta i kada se zna iz nemontiranog video materijala kome se obraća i zbog čega, neko se našao prozvan ili radi po zadatku. Reči patrijarha jesu grube, možda i neprimerene. Da li se sve žene osećaju prozvane ili samo ona rodno senzitivna ili ona koja se ne oseća kao žena ili samo jedna kojoj se obraća? Od kada je krenulo to cepanje i dublja podela na ove i one tabore, pripadnike ove, one i neke tamo grupe ili orijentacije, podela rodno senzitivnih zanimanja, jer kao da ne vrede i da se ne poštuju isto ma kog roda bili, krenulo je samo dodatno urušavanje odnosa i udaljavanja od suštine. Mašite suštinu kreirajući nove forme a stvar je tako jednostavna. Postali smo osetljivi ako nema prihvatanja dublje podele dok zaboravljamo na vrednost zajednice i na odgovornost da svako od nas treba da bude na prvom mestu čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.