Pojedine stranke podržale poljoprivrednike: "Na paore koji hrane Srbiju šalju džipove"

Pokret za preokret i Liga socijaldemokrata Vojvodine pružili su podršku protestima poljoprivrednika koji su danas počeli u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.
Pojedine stranke podržale poljoprivrednike: "Na paore koji hrane Srbiju šalju džipove"
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju Pokreta za preokret, oni najoštrije osuđuju pritiske i pretnje poljoprivrednicima koji organizuju današnji protest. 

"Vlast je umesto razumevanja i ozbiljnog pristupa prema zahtevima poljoprivrednika, na sastanak sa njima delegirala Marijana Rističevića, koji je poznat po jeziku mržnje, kao i manipulacijama sa robnim rezervama", piše PZP.

Ističu da vlast godinama ne rešava probleme poljoprivrednika, a da za to vreme jača "uvoznički lobi".
 
"Police marketa za to vreme su preplavljene mlekom, mesom, pa čak i pasuljem, lukom i drugim poljoprivrednim proizvodima iz uvoza. Poljoprivredno zemljište polako prelazi u vlasništvo stranaca, a srpska sela su sve praznija. Vlast je sa namerom da napuni budžet i da novac usmeri u stranačke projekte akcizama i porezima podigla cene sirovina i proizvoda bitnih za poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju. Naši poljoprivrednici kupuju jedno od najskupljih goriva u Evropi, nabavljaju preskupa zaštitna sredstva i imaju najniže subvencije", dodaju.
 
Ispunjavanje zahteva protesta vide kao "minimum za preživljavanje srpskih poljoprivrednika" i branu za potpuni nestanak stočnog fonda.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine takođe zahteva od vlasti da prestanu sa pritiscima i pretnjama.
 
"Batinaši u džipovima koji prete paorima samo su izraz slabosti i kukavičluka naprednjačke vlasti. Srpskoj naprednoj stranci poručujemo da je krajnje vreme da se zaustavi jer je na građane koji šetaju protiv nasilja poslao autobuse, dok je na naše paore koji hrane Srbiju poslala džipove", ističe LSV.
 
Dodaju da Vlada već godinama vodi katastrofalnu agrarnu politiku, koja uključuje niske otkupne cene proizvoda i do deset puta niže subvencije nego u zemljama regiona koje su članice Evropske unije.
 
"Kabinet Ane Brnabić je gluv i slep na probleme poljoprivrednika i njima nije ostalo ništa nego da izađu na ulice i iskažu protest",  zaključuje LSV.
 
Akcija progresivne Vojvodine podržava zahteve i proteste poljoprivrednika i navodi da su oni "katastrofalnom politikom vlasti dovedeni u bezizlazan položaj".
 
"Rezultati takve politike jesu uništeno stočarstvo i proizvodnja mleka koja je smanjena za više od sto miliona litara. Zemljoradnike je naročito pogodila nerazumna odluka Vlade Srbije da zabrani izvoz poljoprivrednih proizvoda 2022. godine, u vreme kad su na svetskom tržištu bile najviše cene. Da bi se situacija donekle stabilizovala, neophodno je hitno povećati subvencije za ratarske kulture i ukinuti postojeća ograničenja, kao i garantovati traženu otkupnu cenu mleka i subvencije po grlu stoke", navodi se u saopštenju APV.
 
Ocenjuju da je vladavina Srpske napredne stranke opustošila Vojvodinu, koja je bila jedna od najrazvijenijih poljoprivrednih regija u Evropi.
 
"To je samo jedan razlog zbog čega je hitna promena vlasti na svim nivoima u Srbiji neophodna", zaključuju.
Protesti poljoprivrednika počeli su danas u podne u više mesta u Srbiji. Više desetina traktora stiglo je u Novi Sad kod Sajma.
 
"Ukoliko bude bilo puno traktora, deo će otići ispred Banovine", rekao je ranije danas za 021.rs Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.
 
Dodao je da nisu u planu masovne blokade saobraćaja, već će se u početku gledati koliko će nezadovoljnih izaći na ulicu.
 
Opširnije o razlozima protesta poljoprivrednika čitajte u posebnoj vesti OVDE.
  • Zd-ns

    16.05.2023 19:45
    Sta su im oni dali za vreme svoje vlasti, prodali zemlju Saricu. Sta im je to bilo bolje za vreme demokrata. Opozicija jedva ceka da se neko pobuni za nesto , pa da ih oni podrze,opozicija je samo za setnju bez ikakvog pravog pametnog predloga.
  • Igor

    16.05.2023 19:03
    Sad ih treba sve smeniti i lustrirati redom od sns do cele opozicije...al samo da ovu vlast vise ne vidim ocima
  • Yugo45

    16.05.2023 16:34
    Kuš
    Svi vi koji diskreditujete ligu zbog koalicije sa SNS takođe činite uslugu SNS-u tako da niste ništa bolji. A oni su se makar i pokajali za svoje postupke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija