Poziv Vlade na razgovore; Inicijativa: Protesti poljoprivrednika biće samo još masovniji

Protest poljoprivrednika Srbije je sve masovniji i blokade se pojačavaju, izjavio je danas predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić.
Poziv Vlade na razgovore; Inicijativa: Protesti poljoprivrednika biće samo još masovniji
Foto: Beta/AP

On je za Betu rekao da sve više poljoprivrednika mehanizacijom stiže na dogovorena mesta blokade.

"Blokade su sve jače, nećemo odustati", rekao je Ćurčić.

On je istakao da su svi prilazi Pančevu, osim jednog, kojim je planirano da večeras stigne predsednik Srbije Aleksandar Vučić da bi se obratio građanima, zatvoreni.
 
Nezvanično Beta saznaje da je stigao usmeni poziv iz Vlade Srbije da poljoprivrednici koji protestuju dođu sutra na razgovor.
 
Na listi zahteva su subvencije po hektaru od 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se taj podsticaj odnosi samo na 20 hektara po domaćinstvu.
 
Poljoprivrednici traže i da najniža otkupna cenu mleka bude 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), što je sadašnja cena proizvodnje, računajući troškove, zatim premiju za mleko minimalno 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda prelevmanima prema uvozu iz EU i zemalja CEFTA sporazuma, što bi destimulisalo uvoz tih proizvoda.
 
Među zahtevima je i ukidanje akcize i PDV-a na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture.
 
Na listi je i zahtev za regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu i ukidanje naknade za odvodnjavanje.
  • Roulete

    19.05.2023 14:49
    Može se napraviti kompromis da 300 evra po hektaru ove godine bude ograničeno do 20ha a od sledeće godine bez ograničenja.
  • Stric

    19.05.2023 14:02
    Stric
    Vazduh trepti kao da Nebo gori! SPREMA se OLUJA tacno u 18h!!!
  • Mjari

    19.05.2023 13:50
    Samo zatvorite sve prilaze Pancevu, neka ne moze da pridje na miting!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f