Stiglo upozorenje: Ukrajina može prestići Srbiju na putu ka EU

Ukrajina ubrzano sprovodi reforme koje je vode članstvu u EU, a kandidati sa Zapadnog Balkana zaostaju i trebalo bi da slede tu brzinu i reforme.
Stiglo upozorenje: Ukrajina može prestići Srbiju na putu ka EU
Foto: 021.rs
To su za agenciju Beta rekli rekli upućeni zvaničnici u sedištu Unije u Briselu.
Kako su  upozorili, ako "partneri na Balkanu to ne nadoknade, mogu ih prestići i Ukrajina i Moldavija".
Oni su time odgovorili na pitanje da li upozorenje šefova diplomatija EU posle rasprave u ponedeljak, koje je preneo visoki predstavnik EU Žozep Borel, znači da bi Ukrajina mogla da se članstvu u Uniji približi pre kandidata na Zapadnom Balkanu, što je utemeljeno i na bitnim geopolitičkim razlozima zbog rata u Ukrajini, a ne samo nužnim reformama.
 
U izveštajima medija i ocenama evropskih diplomata se navodi da je Evropska komisija ustanovila da su Ukrajina i Moldavija postigle zamašne uspehe u jačanju vladavine prava i evropskim reformama, pa je bilo ocena i da bi posebno Ukrajina mogla u rekordnom roku završiti pregovore o članstvu u EU, čiji početak se očekuje krajem ove godine.
 
Partneri na Zapadnom Balkanu su u zastoju s evropskim reformama i trebalo bi da iskoriste "zamah stvoren povoljnim napretkom Ukrajine", preneo je Borel poruku šefova diplomatija Unije, a zvaničnici u Briselu su podvukli da Ukrajina "ostvaruje veliki napredak u veoma teškim uslovima, jer je ratni okršaj na njenoj teritoriji".
 
O napretku Ukrajine i Moldavije će u junu razgovarati vođe EU, a predsednica Evropske komisije je već predočila da je "upečatljivo da, uprkos ratnom požaru, Ukrajina snažno i neumorno radi na ispunjavanju sedam postavljenih uslova, a znatan napredak je već učinjen".
 
Izveštači medija i zvaničnici u Briselu objašnjavaju da to baš ne znači da EU smatra da Ukrajina obavezno može članica Unije postati brže nego Crna Gora i Srbija koje uveliko pregovaraju o članstvu.
 
Ali kažu da među evropskom dvadesetsedmoricom preovladava stav da bi zbog geopolitičkog dramatičnog preokreta u Evropi - ruske invazije na Ukrajinu, proširivanje trebalo ubrzati i susede EU i Zapadni Balkan "politički i bezbednosno ugraditi u evropski prostor".
 
"Ukrajina napreduje i oni (na Zapadnom Balkanu)", kako je to naveo visoki predstavnik EU, "treba da slede taj put i istu brzinu, sad je čas da oni ubrzaju reforme i da se usklade s evropskim normama i da svoja društva pripreme za članstvo".
 
Dopisnik nemačkog portala "Dojče vele" iz Brisela objašnjava da "Brisel želi da ubrza proces pristupanja šest zemalja Zapadnog Balkana, ali tu postoje značajne prepreke: spore reforme, stara neprijateljstva i kolebljivost Evropske unije".
U izveštaju tog nemačkog medija se ukazuje na to da su Ukrajina i Moldavija zbog ruske agresije rekordno brzo dobile status kandidata za članstvo - već u junu prošle godine, a čak procenjuje da bi te dve zemlje mogle veoma brzo i ući u članstvo Unije.
 
Zvaničnici u Briselu su Beti rekli da će "na temelju odlučnosti, napora i rezultata Kijeva i Kišinjeva u reformama biti mnogo vidljivije koliko je skroman napredak na Zapadnom Balkanu i to u situaciji kad članice EU sada snažnije žele da se pozabave proširivanjem".
 
"To je otud jedinstven trenutak i zamah i veoma su opipljivi primeri kako se rezultati mogu postići bez odugovlačenja i poštenim prilazom", ukazali su funkcioneri u sedištu EU.
  • Mora li se u EU

    24.05.2023 23:30
    ili će nas bombardovati ?
    Imam pitanje ? Ako nećemo u EU, prete li nam bombardovanjem ? Ja sam za to da pratimo primer Britanaca, a nikako da radimo ono što rade Ukrajinci.
  • Voldi

    24.05.2023 21:11
    I Kosovo će ući u EU pre nas.
    Sramota!
  • NsDilka

    24.05.2023 17:03
    hmmm
    Oduvek sam bila za EU ali pocinjem da mislim da su Britanci znali sta su uradili. Nisu ni oni jako "pocesljani" no znaju sta nece a kod nas se sve hoce za "zrno zobi i kap 'ladne vode". E zato mi odose deca - 'oce da jedu i mesa a da im neko ne viri u tanjir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f