Sve više škola uvodi zabranu mobilnih, stručnjaci podeljeni: Koji su benefiti a koja šteta?

Neprimereno vladanje, nepažnja na času i sve češći primeri vršnjačkog nasilja, samo su neki od razloga zašto se poslednjih godina sve više govori o zabrani korišćenja mobilnih telefona u učionicama.
Sve više škola uvodi zabranu mobilnih, stručnjaci podeljeni: Koji su benefiti a koja šteta?
Foto: Pixabay
Iako mnogi stručnjaci ovo smatraju gotovo nemogućom misijom, upozoravajući na otpor učenika i neefikasnost ovakvog vida zabrane, određene škole su počele da primenjuju tu praksu. 
Učenici, ali i nastavnici u osnoj školi "Mur" u Novom Pazaru pri dolasku na nastavu sada ostavljaju telefone, a uzimaju ih tek po njenom završetku. Ideja vodilja školske uprave bila je da se đaci, bar dok su u školi, zaštite od negativnog uticaja interneta, zbog čega zaposleni ovo smatraju pravom odlukom, koju su jednoglasno doneli zajedno sa roditeljima. 
Đacima je, kako i sami kažu, u početku ovo bilo neobično, ali sada, deset dana nakon uvođenja novog pravila, ipak shvataju kako je moguće bez telefona ići u školu i provoditi kvalitetno vreme sa svojim vršnjacima.
 
Još nekoliko škola u Srbiji, iako u malom broju, počele su da sprovode ovakve zabrane. Međutim, i pored pozitvnih rezultata koji su zabeleženi, mišljenja oko ovog predloga još su umnogome podeljena. Dok neki smatraju da će ova zabrana doprineti opštem kvalitetu obrazovanja, boljoj socijalizaciji i poboljšanju pažnje učenika, drugi ocenjuju da bi zabrana mobilnih telefona ipak mogla da izazove kontraefekat i da ne predstavlja pravo rešenje.
 
Kakve benefite donosi nastava bez mobilnih telefona? 
 
Ministarstvo prosvete je početkom ove godine školama poslalo dopis o korišćenju mobilnih telefona i pametnih satova u cilju prevencije zloupotrebe elektronskih uređaja. Mada, školama je ostavljeno da odlučuju kako će i da li će ovo sprovesti, pošto je dopis bio na nivou preporuke, što u osnovi znači da škole nisu obavezne da regulišu upotrebu elektronskih uređaja.
 
Da ova preporuka resornog ministarstva nije urodila plodom, smatra predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić koji za Euronews Srbija kaže da je broj škola koji je uveo zabranu ili kontrolu mobilnih telefona na nivou statističke greške. 
 
"Ono što se dešava u srednjim školama je da niko niti je pokušao, niti je želeo da pokuša da se mobilni telefoni uklone za vreme nastave. Ne žele da ulaze u sukob sa roditeljima, decom ili direktorima škola, a direktor škole je na prvom mestu kao organ rukovođenja. Ja sam pisao dopis da direktori škola nisu dovoljno sposobni, kao i nadležno ministarstvo koje nema autoritet da se ovo sprovede, da se priča pokrene, radi nastave, učenika, radi društva", ističe Antić. 
 
Dodaje da se zalaže za uvođenje zabrane zbog toga što primeri škola koje su uvele zabranu ili kontrolu korišćenja mobilnih telefona, pokazuju da su učenici bolje pamtili, više slušali nastavnike, i da je njihovo sveobuhvatno znanje bilo kvalitetnije. Takođe, dodaje da bi zabrana učenike sprečila da neovlašćeno snimaju časove, nastavnike, ali i njihove vršnjake. 
 
 
Ovo potvrđuje profesor razredne nastave u OŠ "Mur" Mirala Muratović, koji za Euronews Srbija kaže da se od uvođenja zabrane mnogo toga promenilo da je mera donela dosta rezultata, i da su deca sigurnija. 
 
"Niko neće da razmišlja da li će sutra njegovo dete da se nađe u nezgodnoj situaciji zato što je, na primer, drug izvadio telefon, snimao ga i možda objavio na društvene mreže bez dozvole i onda smo na taj način sprečili neke probleme koji bi mogli da nastanu", kaže Muratović.
 
Ova nova pravila u OŠ "Mur" sa sobom su donela i nove kazne, a za nepoštovanje ove odluke odlučeno je, u dogovoru sa roditeljima, da se đacima oduzima telefon na određeni vremenski period. Mada, sudeći po reakcijama dece, nastavnici kažu da za kaznama neće biti ni potrebe.  
 
Ipak, Antić dodaje da uprkos svim benefitima koje zabrana može doneti, i dalje ima onih koji veruju da je ovo zastarela praksa i da bi uvođenje izazvalo otpor đaka. 
 
"Negativnog efekta bilo bi nekih 10, 15 dana, možda čak i mesec, ali bi se posle toga svi navikli, a ako ne uspemo, onda smo mi nesposobni, ali niko neće ni da pokuša", zaključuje Antić. 
 
Da li je u jeku digitalne ere moguće drugačije rešenje problema? 
 
Međutim, Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija za Euronews Srbija kaže da pored toga što zabrana može dovesti do kontraefekta, postoji još niz prepreka i razloga zašto ovo nije najbolje rešenje, od negodovanja roditelja, do toga da čak i njihovo odlaganje u nekim školama može predstavljati problem. Povrh svega ovoga, kao jedan od najvažnijih razloga protiv ističe to što je modernu tehnologiju, sa kojom su se deca saživela, ipak moguće okrenuti u njihovu korist i iskoristi je u nastavi. 
 
"Zašto bismo zabranili nešto što možemo da primenimo u nastavi i nešto što je može unaprediti? Mobilni telefon možete da iskoriste u svrhu nastave iz većine predmeta, recimo, ja često koristim aplikaciju za pravljenje kvizova, koje učenici vrlo rado rešavaju i na taj način im često bude interesantno. Jedan učenik mi je čak rekao da mu je to bio jedan od najzanimljivijih časova istorije u životu", kaže Markov. 
Prema zakonu, za korišćenje telefona na času đaci mogu dobiti ukor, međutim, praksa pokazuje da ovakav vid kazne obično izostaje, zbog čega i dolazi do umanjenog kvaliteta nastave. Markov naglašava da je neophodno sprečiti zloupotrebu mobilnih telefona, ne zabraniti ih, za šta i postoje adekvatne zakonske norme i mere.
 
"Ukoliko se te zakonske odredbe poštuju i pravilnici koje na kraju krajeva može da propiše svaka ustanova, onda stvarno ne vidim zašto bismo imali potrebu nešto da zabranjujemo. Najgore je zabranjivati stvari kad već postoji drugi način da ih regulišemo. Dakle, korišćenje telefona u edukativne svrhe uz poštovanje normi i zakona i pravilnika koje propisuje škola i njihovu doslednu primenu", kaže Markov.
 
Ceo tekst Euronews Srbija o zabrani mobilnih telefona čitajte OVDE.
  • Izvidjac Futog

    25.05.2023 15:49
    Deca
    Deca nisu kriva.Krivi su oni kojima je lakše da još od vrtića deci daju pametni telefon u ruku da sebi olakšaju roditeljstvo.Na taj način ajd da kazem zaglupljuju svoju decu.Nikada više nije bilo nekih poremećaja u razvoju dece baš zahvaljujući tim telefonima koje nazivamo pametnim a koji od naše dece prave nešto sto nije dobro.Previše je svega za te mozgove u razvoju.Ako je za bezbednost ok neka koriste jednostavnije telefone sa osnovnim funkcijama.Poziv ,poruka i to radi posao.Imam primere iz okruženja gde se dete od dve godina kupa sa mobilnim telefonom jednostavno nemogu da smire dete ako ga odvoje i na kratko od telefona.Pa da li je to normalno.Rodi se dete pravo zdravo i onda ga roditelji upropaste radi ličnog komotiteta.Nisam protiv tehnologije ali ljudi trebaju da ovladaju tehnologijom a ne ona njima.Stari sin mi je doktorirao telekomunikacije zahvaljujući učenju iz knjiga a pomažući se samo ponekad računarom.još nešto svakodnevno možemo videti na javnim mestima mlade kako ne skidaju pogled sa ekrana telefona nesvesni okoline i dešavanja oko njih.Nema empatije nema komunikacije sa drugim osobama mislim na pravu komunikaciju oci u oci.Da li je to normalno.
  • NS

    25.05.2023 13:57
    benefit
    @ Autor
    "Benefita" od mobilnog telefona u školi naravno da nema nikakvog, To je, valjda već svima jasno, a što se tiće Vašeg pisanja, bilo bi pismenije kada biste umesto "benefita" napisali korist ili neki drugi srpski izraz koji odavno postoji pre nego što ste ga, bogzna zašto, zamenili benefitom! Jel mislite da zvuči učenije, otmenije ili pokazuje kako znate i engleski! Ništa od toga, samo neki teško razumljivi snobizam. Mada je ovo o "snobizmu" upitno, jer valjda danas više niko ne smatra Amerikance za otmen svet! A nisu ni Englezi no što su bili...
  • DM

    25.05.2023 13:46
    Mobilni telefon u skoli je dosta teska tema. Do pre koju godinu nisam zeleo detetu da kupim telefon, u trecem razredu osnovne moje dete jedino nije imalo telefon sve dok divna uciteljica nije na roditeljskom pred svima potegla to pitanje zasto nase dete jedino nema telefon i zbog toga ispasta, posto ona ima naviku da im ne zadaje domaci u skoli vec naknadno putem poruka i ako nemamo sredstava skupice u razredu da mu kupe. U svakom slucaju nisam zeleo da se svadjam s njom i kupili smo mu telefon koji nije smeo da nosi u skolu. Od petog smo mu dozvolili s tim da ne sme da ga vadi na casovima.Naravno deca ko deca ako jedan cacka i nastavnik ne primeti i ostali ce. Jednom mu je bio oduzet na casu , pozvani smo u skolu preuzeli telefon i zabranili mu do daljnjeg da ga nosi. I nevezano za telefon , krenula je grupa malih delikvanata da maltretira nekoliko dece po skoli, moje dete je pretuceno van skole dok se vracalo kuci i nije moglo ni da mi se javi. Od tada na moje insistiranje s obzirom da se non stop nesto desava u skoli a skola ne zna da izadje na kraj sa tim delikventima telefon mu je uvek pri ruci i ne zelim da mu ga iko oduzima s obzirom da ne znaju da zastite decu zelim da barem tu sigurnost ima da moze da me nazove u bilo kom momentu. Sto se mene tice ako se budu oduzimali dacu mu neki stari i nek taj preda na vratima a ovaj nek mu bude blizu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija