Kurir tvrdi da Vučićeve fotografije iz "Ribnikara" nisu fotošopirane

List Kurir objavio je da su neistinite informacije da su fotografije posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru fotošopirane.
Nekoliko medija je tokom prošle nedelje objavilo fotografiju koja bi trebalo da predstavlja dokaz da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao u knjigu žalosti u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu nakon masovne pucnjave. Zbog vidljivih vizuelnih nelogičnosti, korisnici društvenih mreža posumnjali su u "fotošopiranje" fotografije.

Odgovor redakcije lista Kurir, koja demantuje te tvrdnje, prenosimo u celosti.

"Neistinita je informacija da je Kurir objavio fotošopirane fotografije, odnosno fotografije kojima je manipulisano. 
 
Od četvrtka, 8. juna, kada je Kurir došao u posed i zbog interesa javnosti objavio fotografiju predsednika Vučića iz škole Vladislav Ribnikar, pokrenuta je orkestrirana negativna kampanja, kako bi se dokazalo da je reč o navodnoj fotomontaži. 
 
Mediji i organizacije registrovane kao fekt čekeri, prvo su lažno optužili Kurir, a zatim angažovali eksperte iz inostranstva "kako bi potvrdili" njihove tvrdnje. 
 
A istina je lako dokaziva. Najjednostavnijom proverom metadate fotografija koje su u našem posedu, jasno je da su originalne, a jedina izmena na "spornoj" fotografiji je kropovanje, tj. prilagođavanje veličine fotografije što ne umanjuje njenu verodostojnost. Svi koji rade u digitalnim medijima znaju da je to praksa kada fotografija treba da se umetne u predefinisani prostor na sajtu.
 
Ipak, kako bi se otklonila svaka sumnja, angažovali smo nezavisne veštake koji će izvršiti veštačenje fotografija i uređaja kojim su urađene. Za to će trebati neko vreme, ali važno nam je da jednom za svagda raskrinkamo mehanizme koji spinovanjem svoje laži plasiraju kao istine koje, sad već po pravilu, "potvrđuju" neki eksperti iz inostranstva. Takođe, obratićemo se sudovima i drugim nadležnim organima, kako ovde tako i ostalim zemljama, u cilju zaštite naših prava, ali pre svega prava javnosti da se utvrdi istina."

Oni su priložili fotografije za koje kažu da potkrepljuju njihove tvrdnje.

  • Šetnjom do zdravlja

    14.06.2023 09:06
    Da sam ja vlasnik tog $$$ telefona, vratila bih ga uz reklamaciju da pravi dokazano očajne slike. Ali nisam.

    Nisam ni neko ko tvrdi da nj.e. nije bila u Ribnikaru ujutru u pola sedam, pre ceremonije na aerodromu, dvanaest (12) dana nakon što je knjiga žalosti otvorena za javnost, za sve nas slobodne građane.
    - 5. maja otvorena knjiga žalosti u Ribnikaru.
    - 12. maja viralna fotografija njih troje/devetoro
    - 14. maja postavljeno mu je pitanje pred kamerama zašto se nije upisao
    - 15. maja preminula deseta žrtva iz Ribnikara
    - 17. maj je datum na Kurirovom skrinšotu
    - 23. maja nj.e. u poseti Duboni i M. Orašju
    - 23. maja saopštava da se upisao
    - 8. juna Kurir objavljuje sliku
    - 12. juna Kurir objavljuje skrinšot.

    Meni je dosta zamajavanja i pristajanja da nas zamajavaju. Nećemo krenuti napred ako dozvoljavamo da nas sapliću, spinuju nam, oduzimaju nam energiju uvredama, podmetačinama, zamenama teza. Promena je moguća. Imamo svoje glave.


  • Ko

    14.06.2023 08:12
    Ko
    Ko još Normalan čita i sluša šta ovi lažu?!
  • Ssy

    13.06.2023 21:45
    Prodavci magle
    Kurir je jači list, brat blizanac Informera. Njihov demanti treba ignorisati kao i sve drugo o čemu pišu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f