Bivši direktor EPS-a: Zatečen sam smenom, nekoga je uhvatila "neizdrž"

Bivši vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević rekao je da je pre nekoliko sati obavešten da je smenjen i da je tom odlukom, iako očekivanom, "zatečen".
"Danas sam saznao iz jednog medija da sam smenjen, a pre dva sata jedan od tri Norvežanina, novih članova Nadzornog odbora EPS-a, obavestio me je zvanično da sam smenjen i da odluka važi od danas", rekao je Tomašević za Betu.
Tomašević je naveo da je zatečen odlukom o smeni iako je to očekivao, s obzirom na to da je juče potpisao registraciju novoizabranih članova Nadzornog odbora, osim za jednog koji nema odgovarajuće obrazovanje i za koga je i danas odbio registraciju.
Ipak, kako je rekao, tim potpisom i registracijom u Agenciji za privredne registre taj postupak nije završen jer je nepotpuna dokumentacija koju ne bih potpisao ni da postoji, a nedostaju i ugovori.
 
"Nekoga je, kako bih rekao, uhvatila 'neizdrž' i iskoristio je svoje pravo", rekao je Tomašević.
 
On je rekao da mu je član Nadzornog odbora koji ga je obavestio o smeni, zahvalio na dosadašnjem radu na toj funkciji, i nagovestio da su spremni da razgovaraju sa njim.
 
"Čovek sam od tehničkog i ličnog integriteta, ali sam spreman za razgovor", rekao je Tomašević.
 
Naveo je da je od 7. juna na godišnjem odmoru do kraja tog meseca i da su na odmoru i članovi Izvršnog odbora, ali da rade jer nisu imali kome da predaju dužnost.
 
Na pitanje da li bi učestvovao na konkursu za izbor novog direktora kako predviđa Statut akcionarskog društva EPS, Tomašević je rekao da to zavisi od uslova.
On je, na pitanje da li mu je Vlada Srbije nešto zamerila, uprkos tome što je, po oceni stručnjaka podigao EPS na noge i postigao odlične poslovne rezultate, rekao da očekuje da to piše u obrazloženju za smenu.
 
"Bilo bi korektno da piše u obrazloženju šta nije bilo dobro. Ja jesam beskompromisan i slušam struku i svoje saradnike", rekao je Tomašević.
 
Dodao je da je sa saradnicima preložio "transformaciju EPS-a u akcionarsko društvo na jedan način, ali su oni to promenili".
 
Podsetimo, mediji su danas objavili da je smenjen dosadašnji direktor EPS Miroslav Tomašević, a da je na njegovo mesto, takođe v.d, postavljen Dušan Živković, menadžer za razvoj proizvodnje u EPS.
 
Tomašević je postavljen na mesto v.d. generalnog direktora EPS-a nakon kolapsa termoenergetskog sektora tokom decembra 2021. godine kada je EPS bio pod upravom Milorada Grčića. Ovu funkciju je obavljao od marta 2022.
 
Kako je već bilo najavljeno, novi Nadzorni odbor EPS-a, koji čini sedam članova, od kojih tri Norvežana, trebalo je da izabere novog direktora.
 
Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je 11. juna da će novoizabrani nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovati generalnog direktora, i da će biti raspisan javni konkurs na koji se zainteresovani kandidati mogu prijaviti.
 
Ona je dodala tada da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.

Teme

EPS
  • Dr Miggyy

    22.06.2023 09:10
    KUDA PLOVI BROD EPS-a??
    Period kada je inženjer elektrotehnike Miroslav Tomašević došao na čelu EPS-a, umesto pečenjara Grčića, EPS povratio „dušu“, ne uvozi se električna energija, a domaća proizvodnja raste. Sistem EPS-a, koga čine oko 70% termoelektrane, čija energetska efikasnost je pala ispod 25%, te poskupljuje proizvodnju. Sada kada je došla nova ministarka Đedović, koja pojma nema šta su termoelektrane, dovodi stručnjake iz Norveške, koja uglavnom ima hidroelektrane, a bajpasira naše eminentne doktore nauka, profesore i inženjere, kojima raspolaže Srbija i koji su bili digli performanse naših TE i HE do nekog normalnog nivoa. Propadanja EPS-a iz vremena ekonomistkinje prof. dr Zorane Mihajlović sada će se nastaviti pod vodstvom doktorke i bankarke Đedović. Šta nam je, to će nam i biti.
  • Kolubara

    16.06.2023 18:28
    Istina
    Propast epsa je pocela pre tri godine dolaskom Zorane na mesto ministarke.Radio je Eps i pre uspesno i bio oslonac razvoja i pre Tomasevica.Zorana je pokrenula i gurnula Eps u propast.
  • M.šljivić

    16.06.2023 15:10
    Sramota
    Stručnnak koji je počeo da izvlači Eps iz propasti šutnut. Znači treba Eps dokrčmiti. Pročitajte njegovu biografiju pa dovedite norvežane. Da li tu neko ima mozga ili ga treba zaobići zbog provizije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f